Werken als leraar niet populair, lesgeven wel

BREDA - Van alle werkende Nederlanders zou bijna de helft voor de klas willen staan, echter maken weinige de overstap. De werkdruk, het lage salaris en daarbij beperkte carrièremogelijkheden vormen belangrijke obstakels. Uit een enquête van Platform Beta Techniek is dit gebleken.

Reden van dit onderzoek is het tekort aan docent in het technisch onderwijs, een tekort dat naar verwachting zal blijven aanhouden.

Onderzoeksbureau Motivacation heeft in het onderzoek docenten en niet-docenten gevraagd naar hun motivatie. Kinderen en jongeren helpen te ontplooien geven niet-docenten motivatie. Kennis overbrengen en een bijdrage leveren aan de maatschappij is een belangrijke motivatie. Dit vinden ook de docenten, deze halen voldoening uit het contact met de leerling.

Verder is uit het onderzoek gebleken dat mensen best zouden willen lesgeven echter niet hun gehele carrière. Een lage drempel zou volgens directrice Beatrice Boots van het PBT zorgen voor meer (tijdelijke) docenten. Het halen van lesbevoegdheid en de doorstroming in en uit het onderwijs zou eenvoudiger moeten. Daarnaast zou volgens Beatrice een parttime baan in het onderwijs naast een reguliere baan makkelijker te combineren moeten zijn.

Door: Yuri Polak

Laatste nieuws