Derde van jonge leraren stopt voor dertigste met lesgeven

DEN HAAG - Een derde van de jonge docenten stopt al voor zijn dertigste met lesgeven. Potentiële zij-instromers uit andere sectoren knappen daarnaast af op een gebrek aan carrièreperspectief en uitdaging, lage salarissen en hoge werkdruk in het onderwijs. Aldus onderzoek van PBT onder bijna veertienhonderd respondenten, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.
 
40% heeft interesse in baan in onderwijs

Opvallend genoeg zegt 40 procent van de ondervraagde werkenden die momenteel niet in het onderwijs zitten of een opleiding tot docent volgen wel interesse te hebben in een overstap naar het onderwijs.

Het onderzoek gaat dieper in op de drijfveren achter die interesse, die worden vergeleken met de motivatie van mensen die al in het onderwijs werkzaam zijn. Uit het onderzoek blijkt dat niet-leraren vooral worden aangetrokken door de mogelijkheid om kennis te delen en de ontwikkeling van leerlingen te volgen. 

Niet-leraren worden afgeschrikt van een mogelijke overstap naar het onderwijs door de verwachte werkdruk en de omgang met lastige leerlingen. Bovendien werken de lage salarissen niet in het voordeel.  

PBT pleit voor duo-baan

Het PBT pleit ervoor dat het overstappen van en naar het onderwijs makkelijker gemaakt moet worden. Zo zouden mensen uit het bedrijfsleven het leraarschap moeten kunnen combineren met hun carrière. Een 'duobaan' zou het lerarentekort moeten helpen tegengaan.   

Update: 2-10  

Laatste nieuws