Rapport: Circa 25 procent van basisscholen niet veilig

UTRECHT - Zeker twee vijfde van de schoolgebouwen in ons land is te klein of te groot op basis van het leerlingenaantal. Aldus de Monitor onderwijshuisvesting po/vo van Regioplan en Inspectrum. Naast de grootte is de staat van de schoolgebouwen een punt van zorg. Met name de energiezuinigheid, het binnenmilieu en de flexibiliteit van het gebouw laten behoorlijk te wensen over. Dat meldt de PO-Raad.

Meterkast

Onder meer de meterkast blijkt bij circa 25 procent van de basisscholen niet veilig. Circa 10 procent van de scholen heeft onveilige stopcontacten en bij de helft van de scholen blijkt zelfs dat de vluchtveiligheid niet voldoende is.

20% van besturen maakt zelf werk van nieuwbouw en uitbreiding

"Het rapport maakt pijnlijk duidelijk hoe de financiering van onderwijshuisvesting in Nederland tekort schiet", aldus vicevoorzitter Anko van Hoepen van de PO-Raad. Van de besturen blijkt dat 20 procent zelf werk maakt van nieuwbouw en uitbreiding, terwijl dit volgens de wet niet is toegestaan en een taak van de gemeente is.

Daarom heeft de PO-Raad de huisvesting als belangrijk punt in de nieuwe strategische agenda voor 2018-2021 gezet. Elk schoolbestuur moet de komende vier jaar een analyse maken van de staat van de schoolgebouwen.

Bron: PO-Raad (2018)

Laatste nieuws