Eindtoets-ranking maakt ouders en scholen boos

UTRECHT - Net zoals in voorgaande jaren publiceerde het RTL Nieuws vorige week weer haar jaarlijkse rankinglijst van scholen op basis van de eindtoetsscores van leerlingen in groep 8. Net zo traditioneel volgde de vele verontwaardigde reacties van scholen en ouders. Aldus de PO Raad.

De critici vallen met name over het feit dat de ranking is gebaseerd op de gemiddelde scores die de afgelopen drie jaar op de eindtoets is gehaald. Ook al houdt RTL rekening met de leerlingpopulatie van de school en het opleidingsniveau van de ouders van de kinderen. Tegenstanders menen dat de ranking niet representatief is voor alle klassen. Daarnaast kunnen scholen die het afgelopen jaar een goede score hebben gehaald, laag staan door gemiddelde scores uit het verleden.

Diverse scholen melden zich ieder jaar bij de PO-Raad met zorgen over de negatieve beeldvorming die de ranking kan veroorzaken. De PO-Raad vindt dat het nu aan de scholen en hun besturen is om in actie te komen. Een sterke sector kan immers zelf laten zien hoe ze de regie heeft op onderwijskwaliteit. Het verhaal achter de cijfers moet ten aller tijden centraal blijven staan, aldus de PO-Raad.

Bron: PO-Raad

Laatste nieuws