'Beoordelingsgesprek kost miljarden'

AMSTERDAM - Vervang het beoordelingsgesprek door doorlopende coaching van een werknemer. Beoordelinggesprekken kosten Nederland 1 miljard euro en zorgen juist voor meer frustraties. Aldus Kilian Wawoe, docent Human Resources Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, na onderzoek. Wawoe, voormalig hr-manager bij ABN Amro, deed de afgelopen zeven jaar onderzoek onder honderden managers en werknemers.

Wawoe pleit dan ook voor een methode die zich richt op de toekomst in plaats van het verleden. Uit het onderzoek van Wawoe komt naar voren dat veel deelnemers de waarde van beoordelingsgesprekken niet inzien. Volgens de docent is die conclusie ook terecht. Ook andere factoren zouden een rol spelen bij een beoordelingsscore.

Mannen worden beter beoordeeld dan vrouwen

"Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict", aldus Wawoe. "In de volksmond wordt het beoordelingsgesprek daarom ook wel het 'veroordelingsgesprek' genoemd.”

Volgens Wawoe kosten de beoordelingsgesprekken Nederland opgeteld ongeveer een miljard euro. 

Laatste nieuws