TIP: Blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen in het onderwijs. Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief.

Aanmelden

Het Onderwijsland netwerk

Blijf automatisch op de hoogte en word onderdeel van Onderwijsland! Registreer nu gratis.

Registreren

Of volg ons    

VR: wat kun je ermee en wat is er te krijgen?

22-03 06:03 | bron: Onderwijsland

WOERDEN - Bij virtual reality (VR) stap je een geheel virtuele wereld in door de VR bril op te zetten. Heb je al eens een VR bril uitgeprobeerd? De kwaliteit gaat vooruit en er komen steeds meer aanbieders en varianten op de markt. In deze blog lees je meer over de toepassingen van VR, wat er verkrijgbaar is en de rol van VR in het onderwijs van de toekomst.

Toepassingen van VR
Je kunt VR als tool gebruiken om aandacht te geven aan het inlevingsvermogen. Zo zijn er VR toepassingen die je laten meevoelen hoe het is om gepest te worden. Of krijg je een tour door een vluchtelingenkamp en zie je hoe mensen daar overleven. Ook wordt het ingezet om sociale vaardigheden te trainen. Denk aan het oefenen met presenteren voor een groep. Daarnaast motiveert het beweging. Waar je bij gamen vaak stil op je stoel of bank zit, zie je bij VR meer fysieke actie. Je kunt je ook goed concentreren doordat je de prikkels van buitenaf vermindert.

Brillen verschillen
VR brillen zijn er in verschillende varianten. Je hebt de headsets die met draad of wireless met je computer verbonden zijn. Je kunt als publiek dan ook meekijken op een beeldscherm. Deze registreren je beweging heel nauw. De grotere merken daarin zijn Oculus en HTC Vive. Zou je die echt willen gebruiken op school dan heb je ook een goede pc nodig met genoeg power. Voor zo’n headset ben al snel € 700,- kwijt.

Daarnaast zijn er kunststof en kartonnen brillen. Die brillen zijn een stuk betaalbaarder bij aanschaf: variërend van enkele euro’s tot € 75,-. Je moet er wel rekening mee houden dat je voor elke bril een telefoon nodig hebt. En die moet dus regelmatig opgeladen worden. Doordat je geen draad hebt, heb je wel veel bewegingsruimte tot je beschikking.

De content
Hoe kom je aan de content? Ontwikkelaars van VR brillen hebben het in veel gevallen zo geregeld dat je alleen de bij de content van dat merk kan via hun specifieke platform. Bijvoorbeeld Oculus Home, Steam of Viveport. De meest vrij toegankelijke is de Google Play store. Google heeft ook een eigen VR app ontwikkelt: Google Expeditions. Daarmee verken je de wereld vanuit je klaslokaal. Bezoek samen Schiphol, de Tweede Kamer of ga op schoolreisje naar het Archeon. Zelf een game laten ontwikkelen begint bij € 30.000,-. Wil je zelf aan de slag gaan, gewoon om het uit te proberen, dan kun je dus beter even in de Google Play Store rondkijken. Vanaf 2018 kun je ook een workshop Google Expeditions voor jou en je klas laten verzorgen door de Cloudwise Academy.

In de toekomst
Gaat VR een grotere rol spelen in de maatschappij en daarmee in het onderwijs? Daar kun je wel van uitgaan. VR in combinatie met Artificial Intelligence (AI) zal het lesmateriaal en de manier waarop het wordt aangeboden, veranderen. AI zal aan de hand van eerdere resultaten zelf het materiaal op het juiste niveau aanbieden aan de leerling. Het genereert zo de beste leerlijn voor elke leerling. En de leerkracht dan? Die rol zal ook veranderen, naar een meer sturende rol. Met vooral de nadruk op de sociale en psychologische aspecten.

www.cloudwise.nlUw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
23 mrt Principeakkoord cao-hbo
23 mrt Eindexamens Duits en aardrijkskunde onder de loep
23 mrt Scholen hebben nog 1 week ontheffing voor vervangingsbeleid
23 mrt Aanwezigheidsplicht voor studenten verhoogt studiesucces
23 mrt Traditionele schooltijden zijn niet meer van deze tijd
23 mrt Vroegtijdig schoolverlaters: hoeveel zijn er dat?
23 mrt 5 uitgangspunten voor gewenst gedrag in je klas
23 mrt Vacature: Medior/Senior inkoopadviseur
22 mrt Pedagogisch medewerker mag voorschoolse educatie geven
22 mrt Koningin Máxima en Jordaanse koningin Rania bezoeken ROC
22 mrt Kansenongelijkheid in het onderwijs nog steeds groot
22 mrt Studenten ingeschakeld op spoedeisende hulp Gelders ziekenhuis
22 mrt Kinderen met en zonder beperking in één klas
22 mrt Derde van jonge leraren stopt voor dertigste met lesgeven
22 mrt Traditioneel onderwijssysteem raakt ouderwets
Kennispartner
Poll
Er dreigt een gigantisch lerarentekort
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie