Diagnose: Je moet drie weken herstellen. Maar waar?

ENTER - Iedereen is wel eens ziek. Dus krijg je als leidinggevende ook te maken met mensen die zich ziekmelden. Vervelend voor de organisatie, maar natuurlijk nog vervelender voor de medewerker. Het is in het belang van jullie beiden dat hij of zij zo snel mogelijk herstelt. Is het ongepast om van de medewerker te vragen om toch naar het werk te komen? Je zult je wellicht ongemakkelijk voelen als je van een medewerker vraagt om de administratie te gaan doen omdat hij ‘alleen zijn been heeft gebroken’. Maar stel dat de medewerker zelf zegt dat hij best aan de administratie kan werken ondanks zijn gebroken been… vind je het dan alsnog ongepast als hij naar het werk komt?

Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze

Een van de modellen om verzuim te benaderen is het ‘gedragsmodel.’ Dit model gaat ervan uit dat er een onderscheid is tussen ziekte en verzuim. Kort gezegd: ziekte overkomt je, verzuim is een keuze. De medewerker en de leidinggevende kijken samen, vanuit het belang van de medewerker, of ziekte ook tot verzuim moet leiden. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk dat de medewerker thuis gaat zitten afwachten tot hij weer beter is. Het geeft hem veel meer voldoening als zich nuttig kan maken voor de organisatie. Uiteraard is er niet in alle ziekteprocessen deze keuze, laat dat helder zijn!

De keuze die je maakt als organisatie

Als consultant kom ik bij veel organisaties en krijg ik mee hoe verschillend er tegen ziekte en verzuim wordt aangekeken. Mijn ervaring is dat de houding die je als bedrijf hebt, een wezenlijk verschil uitmaakt. Je kunt reactief zijn of een meer proactieve houding hebben.
De Wet werk en zekerheid zorgt ervoor dat medewerker en leidinggevende regelmatig contact hebben in geval van verzuim, het is een reactief instrument. Op het moment dat je in een dergelijk traject belandt, heb je dus eerst de keuze gemaakt om je ziek te melden. Wanneer je als medewerker en als leidinggevende probeert om ziekteverzuim te voorkomen, dan ben je proactief bezig. Samen de vraag stellen of verzuim wel de beste oplossing is, zal in sommige gevallen vreemd of zelfs ongepast zijn. Of je deze vraag kunt stellen is ook afhankelijk van de bedrijfscultuur. Ik vind dat het in het belang van de organisatie is om te werken aan een cultuur waarin je deze vraag wél kunt stellen. Waarin je wél samen kunt bespreken of ziekteverzuim echt nodig is. De medewerker en de organisatie hebben hier beiden profijt van.

Geen vreemde vraag

Blog - Diagnose : drie weken herstellen. Maar waar?

Als ziekte je overkomt, wil je het liefst op een plek zijn waar je de meeste kans op een spoedig herstel hebt. En dan is het dus helemaal niet zo vreemd om je af te vragen wáár deze plek is. Is jouw organisatie al toe aan deze proactieve benadering?

Wil je meer weten over ziekte en verzuim en hoe je een proactief beleid hierover opstelt? Als onderwijsspecialist binnen Forque kan ik met je meedenken. Bel of mail me voor een afspraak via T:+31(0)6- 13 15 13 72 of via E: c.bakker@forque.nl.

Auteur: Chris Bakker

Laatste nieuws