'Scholen en ouders moeten meer samenwerken in veilig online gaan'

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse jonge kinderen zit gemiddeld een uur per dag op internet, waarvan 28 procent zonder toezicht. Circa 40 procent van de kinderen begrijpt niet goed hoe het internet werkt en wat je allemaal op het wereldwijde web kan doen en wat je er kan vinden. Zorgwekkende cijfers. Scholen en ouders zouden hierin beter moeten samenwerken. Aldus onderzoek van bureau Qrius naar de eerste stappen van kinderen op het internet in opdracht van cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab. 

De meeste ouders proberen hun kind te begeleiden in hun internetgedrag. Circa 52 procent van de kinderen geeft aan dat ze voldoende uitleg krijgen van hun ouders. Maar 40 procent van de jonge kinderen geven aan dat ze niet goed begrijpen hoe het internet werkt en wat je allemaal op het wereldwijde web kan doen. Daar waar 84 procent van de ouders aangeeft dat hun kind geen vervelende ervaringen op internet heeft gehad, geeft 11 procent aan dat hun kinder wel iets hebben meegemaakt dat ze echt vervelend vonden. 
 
Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux vindt het goed dat ouders zich bewust zijn van de internetrisico’s die hun kinderen lopen en dat het merendeel daar adequate maatregelen voor neemt. Maar van Lom is ook van mening dat  zowel het bedrijfsleven als het onderwijs ouders hierin kan helpen. Zo verspreidt Kaspersky 10.000 voorlichtingsverhalen over veilig mediagedrag van kinderenboekenschrijfster Marlies Slegers op scholen. “Maar ook het onderwijs moet ouders helpen hun kinderen veilig wegwijs te maken in de digitale wereld. Ouders zijn simpelweg niet in staat om altijd een oogje in het zeil te houden.” 
 
Bron: Kaspersky

Laatste nieuws