'Nederlandse kinderen beginnen te laat met leren vreemde taal’

DEN HAAG - Bijna de helft van de Nederlandse kinderen leert voor hun tiende levensjaar een tweede taal. Blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Andere Europese landen doen het echter veel beter. Aldus BNR.

Frankrijk, Spanje en Malta doen het beter

Circa 42,9 procent van de Nederlandse kinderen leert vóór hun tiende een tweede taal en begint daar pas mee in groep 7 of 8. Ter vergelijking: landen als Luxemburg, Malta en Oostenrijk doen het met een score van 100 procent veel beter. Ook de Fransen (99,2 procent) en de Spanjaarden (99,4 procent) scoren veel hoger.

Te laat beginnen 

Volgens Stefan Meershoek, onderzoeker bij het Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met internationalisering in het onderwijs, doen we het slecht omdat we zo laat beginnen: 'In Nederland is Engels pas verplicht in groep 7 van de basisschool. Kinderen zijn dan al tien jaar.'

Het is dan ook beter om kinderen al op jongere leeftijd kennis te laten maken met een vreemde taal. 'Ze hebben minder accent en zijn onbevangener. Bovendien vinden jonge kinderen het heel leuk om een taal te leren,' aldus Meershoek.

Bron: BNR, Nuffic

Laatste nieuws