LSVb roept formerende partijen op om het leenstelsel volledig terug te draaien

DEN HAAG - De formerende partijen praten over plannen om het leenstelsel voor studenten gedeeltelijk af te schaffen. In de variant die de partijen nu bespreken draaien de partijen het leenstelsel alleen voor bacherlorstudenten terug. Voor masterstudenten blijft het huidige leenstelsel bestaan. Tegelijkertijd zouden de partijen de OV-studentenkaart willen versoberen en de terugbetaalvoorwaarden verder verzwaren. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is reageert voorzichtig positief.

"We zijn blij dat de formerende partijen praten over het terugdraaien van het leenstelsel. We roepen de formerende partijen op om geen halfbakken compromis te sluiten maar het helemaal af te schaffen", aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.
 
Tweedeling
 
Uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs bleek dit voorjaar dat het leenstelsel de tweedeling in het onderwijs versterkt. Met name mbo'ers die naar het hbo willen overstappen en studenten van wie de ouders niet hebben gestudeerd, wijzigen vaak vanwege financiële redenen hun studieplannen. De verwachting is dat de gemiddelde studieschuld € 21.000 gaat bedragen.
 
Plannen formerende partijen
 
Van de partijen die momenteel aan de formatietafel zitten wil ChristenUnie het leenstelsel volledig terugdraaien. Het CDA wil het leenstelsel alleen in de bachelorfase terugdraaien. Beide partijen willen echter wel de OV-studentenkaart versoberen, de aanvullende beurs verlagen en de terugbetaalvoorwaarden verzwaren.

Laatste nieuws