'Kinderen die complimenten krijgen over intelligentie spelen vaker vals'

TORONTO - Kinderen die complimenten krijgen over hun intelligentie zouden volgens onderzoekers vaker oneerlijk zijn of bedriegen. Aldus onderzoekers van de Universiteit van Toronto, de universiteit van Californië en de Chinese Hangzhou Normal Universiteit.

Volgens de onderzoekers is het complimenteren een van de meest gebruikte vormen van ouders en leraren om waardering uit te spreken. 'Maar wanneer kinderen op de verkeerde manier gecomplimenteerd worden over hun intelligentie worden ze oneerlijk", aldus onderzoeker Kang Lee. Het onderzoek is woensdag in het tijdschrift Psychological Science gepubliceerd.

Uit het onderzoek zou blijken dat dit effect kleiner is op kinderen die complimenten ontvangen op hun algemene gedrag in plaats van alleen op hun intelligentie. Tijdens het onderzoek werd aan 300 kinderen tussen de drie en vijf jaar oud gevraagd om een raadspel te spelen. De kinderen werden hierbij in twee groepen verdeeld. De ene helft van de kinderen kreeg bij een goed antwoord het compliment dat het slim was. De andere helft van de kinderen kreeg te horen dat ze het goed hadden gedaan. 

Verborgen camera's

Hierna werden de kinderen met kaartjes met de vragen en antwoorden in de ruimte alleen gelaten. De kinderen moesten aan de onderzoekers beloven om niet stiekem naar de antwoorden te kijken. De kinderen werden met verborgen camera's gefilmd om te zien of zij stiekem op het briefje gingen spieken. Volgens de onderzoekers spiekten de kinderen die als slim werden bestempeld vaker dan andere kinderen.

"Wanneer kinderen complimenten krijgen over hun intelligentie of horen dat anderen hen slim vinden worden de verwachtingen hoog gelegd", aldus onderzoeker Li Zhao. "Kinderen voelen de druk om goed te presteren en aan deze verwachtingen te voldoen. Zelfs als dit betekent dat ze vals moeten spelen."

Laatste nieuws