'Formerende partijen willen schoollessen over het Wilhelmus'

DEN HAAG - Scholieren moeten worden verplicht om zich te verdiepen in het Wilhelmus. Daarnaast zou elke Nederlander op zijn achttiende een boekje moeten krijgen over de geschiedenis van Nederland.

Dit zouden de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw regeerakkoord hebben afgesproken, aldus documenten die het AD heeft ingezien. 

De scholen zouden volgens VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de leerlingen moeten bijbrengen wat de tekst is van het volkslied, maar ook de betekenis. 

Het AD citeert een passage uit het regeerakkoord dat er op "samenhangende wijze" aandacht moet komen voor "elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit". 

Andere vergelijkbare plannen zijn volgens het AD niet meer terug te vinden in het conceptplan. Zo wilde het CDA dat scholieren staand het Wilhelmus zouden zingen. D66 wilde lessen over het koloniale verleden van ons land. Deze voorstellen haalden het regeerakkoord niet.

Maatschappelijke dienstplicht

Bovendien zou er nog gesproken worden over maatschappelijke dienstplicht, een wens van CDA en ChristenUnie. Deze maatschappelijke dienstplicht zou bijvoorbeeld uitgevoerd kunnen worden bij Defensie of bij zorginstellingen. De VVD voelt hier echter niet veel voor. 

Laatste nieuws