'Nog steeds veel kinderen met honger in de klas, zelfs na de voedselsteun'

HILVERSUM - Veel kinderen zitten, ondanks de voedselsteunmaatregelen van het kabinet, nog steeds met honger in de klas. Dat zei Nicole van Batenburg van Het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. Dat meldt de NOS.

Wanneer er tenminste 30% van de scholieren uit een gezin komt met een laag inkomen mag de school voedselhulp aanvragen. Scholen die net onder die 30% zitten vallen buiten de boot. Het Rode Kruis krijgt berichten van scholen die 28 of 29% halen en daar komen dan uiteindelijk alsnog kinderen met een lege maag op school.

Eén op de dertien kinderen en jongeren groeit, naar schatting, op in armoede. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut waren dat in 2021 zo’n 209.000 minderjarigen. Dat komt neer op twee leerlingen per klas. Men gaat er vanuit dat dit aantal nog gaat stijgen gezien de opgelopen energie- en voedselprijzen.

Volgens Het Rode Kruis durven sommige ouders niet bij de school aan te geven dat ze zo’n boodschappenkaart nodig hebben. Van Batenburg is erg blij dat het programma Schoolmaaltijden veel kinderen helpt, maar vindt het zorgelijk dat er nog steeds veel kinderen met een lege maag naar school gaan omdat niemand durft te vertellen wat er in een gezin speelt. 

Laatste nieuws