'Meer academici als leraar nodig'

AMSTERDAM - Er moeten op middelbare scholen meer leraren komen met een universitair diploma. Deze leraren zijn nodig om leerlingen voor te bereiden op de universiteit. De komende jaren gaan juist veel van deze universitair geschoolde leraren met pensioen, terwijl de nieuwe aanwas voornamelijk bestaat uit hbo-geschoolde leraren. Bovendien worden steeds minder afgestudeerden van universiteiten leraar. Deze instroom moet weer gaan stijgen. Aldus de KNAW in een position paper.

In 2012 studeerden er circa 1000 mensen af aan de universitaire lerarenopleidingen. Het ministerie van OCW verwacht dat dat er in 2020 nog maar 800 zullen zijn. Voor de exacte vakken is dit zelfs nog veel minder. In 2015 waren dit er slechts enkele tientallen per vak.  
 
Het leraarschap kan op meerdere manieren aantrekkelijker worden, aldus KNAW. Bijvoorbeeld door minder collegegeld te betalen voor het extra jaar dat mensen moeten studeren. 
 
Omgekeerd kunnen studenten tijdens hun extra studiejaar ook vakken krijgen die juist gaan over de onderwerpen waarin ze later les gaan geven. Bovendien zouden studenten tijdens dat jaar onderzoek kunnen doen naar vakdidactiek. 
 
Uit onderzoek blijkt dat Universitair opgeleide docenten vaker uitstromen dan hbo-opgeleide docenten. 

Laatste nieuws