MBO Raad, SBB en UWV slaan handen ineen om tekorten arbeidsmarkt aan te pakken

21-03 14:27 | bron: Onderwijsland.com

UTRECHT - De MBO Raad, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV slaan de handen ineen om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dit doen ze door gezamenlijk te werken aan een aanpak waarmee werkenden en werkzoekenden optimaal worden ondersteund bij het vinden van passende scholingsmogelijkheden. "We willen het voor deze mensen gemakkelijker maken om een geschikte opleiding te vinden, zodat ze duurzaam aan het werk kunnen blijven", aldus Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. Dat meldt de MBO Raad.

Intensief samenwerken
De samenwerking tussen de drie partijen werd bekrachtigd door de ondertekening van de 'Samenwerkingsagenda MBO Raad - SBB - UWV'. De organisaties werken samen op drie verschillende terreinen: een gezamenlijke agenda voor Leven Lang Ontwikkelen en arbeidsmarktdienstverlening, een gezamenlijke uitvoeringsagenda en een gezamenlijke informatie-agenda. Tekin legt uit dat er al mbo-scholen zijn die regionaal goed samenwerken met de regionale partners, maar dat het de eerste keer is dat de drie partners op landelijk niveau de handen ineen slaan: ‘Werkzoekenden die door het volgen van mbo-onderwijs een nieuwe start willen maken, krijgen hierdoor daadwerkelijk meer kans op een kansrijke toekomst, iets wat tot op heden nog te weinig gebeurde’. De samenwerking zal jaarlijks worden geëvalueerd en zo nodig worden aangepast.

Ontschotten van de dienstverlening
Het kabinet heeft de ambitie om een toekomstbestendige arbeidsmarktinfrastructuur te creëren, waarin niemand verdwaalt en iedereen die het nodig heeft toegang heeft tot passende ondersteuning. Hierdoor wordt er meer nadruk gelegd op preventieve dienstverlening om werkloosheid te voorkomen en om mensen duurzaam inzetbaar te houden. Bij de toekomstige dienstverlening van de regionale partners wordt de behoefte van werkenden, werkzoekenden en werkgevers centraal gesteld, zodat de dienstverlening integraal en niet opgedeeld aangeboden kan worden (één intake, één diagnose en één plan). Dit alles maakt deel uit van de ambitie om de samenwerking tussen deze partijen te bevorderen.

Combinatie van leren en werken
In deze samenwerking richten de partijen zich allereerst op het vergroten van het aanbod van geschikt post-initieel mbo-onderwijsaanbod voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel is dat deze mensen uiteindelijk makkelijker kunnen kiezen voor een combinatie van leren en werken, bijvoorbeeld een (mbo) bbl-opleiding, op om en bijscholing via mbo certificaten of door behalen van een praktijkverklaring. Tekin: ‘’Er zijn dat betreft voldoende mogelijkheden op het mbo. Voor om- of bijscholers is er altijd wel een passende mbo-leerroute te vinden waardoor je op een laagdrempelige manier onderwijs aan kan bieden. Daarnaast is een combinatie van werken en leren prettig, omdat je meteen een inkomen hebt.’’

De regio aan zet
De samenwerking richt zich niet alleen op landelijk beleid, maar ook de regio heeft een belangrijke rol. Lokaal gaan mbo-scholen, gemeenten, SBB en UWV aan de slag om leerwerkarrangementen te ontwikkelen en uit te voeren. Regionale vertegenwoordigers wisselen daarbij praktijkvoorbeelden met elkaar uit om ervoor te zorgen dat de samenwerking in iedere regio een succes wordt. De landelijke organisaties faciliteren daarbij ook de regionale spelers.

Leven Lang Ontwikkelen
Niet alleen werkzoekenden, maar ook om- en bijscholers die zich bij het UWV melden, moeten gemakkelijker toegang hebben tot onderwijs. Hierbij wordt er meer duidelijkheid gegeven over de verschillende vormen van mbo-leerroutes, zodat mensen geadviseerd kunnen worden over de route die het beste bij hen past. Deze aanpak sluit aan bij de ambitie van de regering om een permanente leercultuur te stimuleren. ‘’Mbo-opleidingen, certificaten en praktijkverklaringen spelen hierbij een essentiële rol om de overstap naar tekortberoepen mogelijk te maken’’, aldus Tekin.

 

Bron: MBO Raad

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
07 jun Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding
07 jun Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering
07 jun Onbevoegde leraren en minder onderwijsuren voor nieuwkomers
07 jun Minister Wiersma keurt aanvraag goed van 31 nieuwe scholen
07 jun Het nieuwkomersonderwijs regelen is een plicht van gemeentes en scholen
07 jun NWO reikt dit jaar miljoenenprijzen uit aan vier wetenschappers
07 jun Coachview is gecertificeerd Microsoft Gold Partner
06 jun Senaat stemt in met basisbeurs, aanmeldingen starten half juni
06 jun Minister kan sneller ingrijpen bij misstanden op scholen
06 jun Microsoft betaalt 20 miljoen dollar om schenden privacy kinderen
06 jun Interstedelijk Studenten Overleg: “Ondersteuning voor studenten met een ondersteuningsbehoefte is niet vanzelfsprekend”
06 jun Veiligheid Prowise touchscreens wederom bevestigd door AV-TEST
06 jun Verandering is de enige constante
05 jun Onderzoek gestart naar druk op kinderopvang, onderwijs en zorg
05 jun Europese Commissie vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt
05 jun Wiersma biedt excuses aan tijdens het VVD-congres
05 jun Voorlopige vergoeding kinderopvang voor 2024 bekend
05 jun Veel scholen willen STAP-budget houden en verbeteren
05 jun Vaste vergoedingsbedragen voor groep gedupeerde ouders toeslagen
05 jun Cyberveiligheid in het onderwijs, beter nu dan morgen de schouders eronder
02 jun Minister Wiersma overweegt vrijwillige ouderbijdrage af te schaffen
02 jun Van Ooijen betrekt scholen bij gezonder maken van leerlingen
02 jun Kinderombudsman en Ombudsman: maatregelen Groningen zijn verwarrend
02 jun Gemeente Den Haag doet mee met plan om toeslagenouders te helpen
02 jun Studententeam van TU Eindhoven wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes
Poll
Een vierdaagse schoolweek zou voor scholen mogelijk moeten zijn
Donateurs van Onderwijsland
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Advertentie
uw banner hier?