Boetes kinderopvang niet altijd openbaar gemaakt door gemeentes

LEEUWARDEN - Niet alle gemeentes maken boetes in de kinderopvang kenbaar. Sinds 1 januari 2016 zijn gemeenten daar echter wel toe verplicht nadat de GGD een overtreding heeft geconstateerd. Deze boetes moeten vermeld worden in het Landelijk Register Kinderopvang om een beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van de kinderopvang. Aldus Kinderopvang Totaal.

Als een kinderopvanglocatie in de fout is gegaan, kan de betreffende gemeente de locatie vragen om de fout te herstellen. Bij meerdere of ernstige overtredingen mogen gemeenten overgaan op een juridisch bevel, een dwangsom of een boete.

De Leeuwarder Courant deed onderzoek naar boetes binnen de kinderopvang en constateert dat kinderopvanglocaties de wet vaker naleven als er sprake is van ingrijpen door de gemeente. Opvallend is volgens de krant het feit dat maar liefst 19 van de 24 Friese gemeenten in drie jaar tijd geen enkele boete of dwangsom opgelegd hebben gekregen. Omdat volgens de GGD-rapporten in de hele provincie Friesland overtredingen voorkomen, is het niet erg waarschijnlijk dat er sprake is van een dusdanig goede kwaliteit waarbij boetes niet nodig zijn, aldus de krant.

Gemeente Leeuwarden bijvoorbeeld zegt tegen de krant 'niet op de hoogte' te zijn geweest van de verplichting om boetes kenbaar te maken. Inmiddels heeft de gemeente de dwangsommen die zijn opgelegd bekendgemaakt in het Landelijk Register Kinderopvang.

Bron: Kinderopvang Totaal, Leeuwarder Courant

Laatste nieuws