Traditioneel onderwijssysteem raakt ouderwets

ROTTERDAM - Steeds meer basisscholen in Nederland denken na over vernieuwing van het traditionele schoolsysteem. Onvrede over het huidige systeem speelt daarbij een belangrijke rol. Momenteel zijn er al 100 basisscholen die niet meer lesgeven in vaste groepen, maar die zijn overgestapt op zogenoemde units, waar kinderen van verschillende leeftijden op één niveau uitleg krijgen. Aldus het Algemeen Dagblad dat melding maakt van een inventarisatie van Patrick Banis, directeur Arbeidsmarkt van onderwijskenniscentrum CAOP.

Bij unitonderwijs bestaan basisgroepen uit leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. Deze zijn weer onderverdeeld in niveaugroepen. Op deze manier kunnen kinderen op hun eigen niveau meedoen aan het onderwijs. In wisselende leergroepen wordt het onderwijs afgestemd op de leerbehoeften van de kinderen. 

Volgens Banis biedt deze methode veel meer ruimte voor persoonlijke aandacht voor kinderen. De taak van de meester of juf wordt meet die van begeleider en coach. Zo kan zelfs een deel van het lerarentekort worden opgelost, aldus Banis. Leraren kunnen zich weer richten op de primaire taak van het lesgeven, terwijl onderwijsassistenten de overige taken op zich kunnen nemen. 
 

Laatste nieuws