Verhuurders studentenwoningen mogen thermostaat niet opeens lager zetten

AMSTERDAM - Verhuurders moeten "met hun handen van de thermostaat afblijven", reageert de Woonbond op verhalen van studenten die zeggen dat hun huisbaas ineens de verwarming lager zet om kosten te besparen. De bond zegt die signalen te herkennen en hoort ook zelf verhalen over verhuurders die ervoor zorgen dat huurders hun thermostaat niet meer zelf kunnen instellen.

"Wij horen van studenten die in de kou komen te zitten door huisbazen die ineens de verwarming lager zetten", aldus voorzitter Joram van Velzen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) woensdag in het AD. "Wat gebeurt is nu al onacceptabel vanwege de kou, maar het wordt ronduit onveilig als het nog kouder gaat worden", voegde hij eraan toe.

Zowel de LSVb als de Woonbond zegt dat verhuurders hun panden beter moeten isoleren. "Vooral in de particuliere huursector bevinden zich naar verhouding de meeste slecht geïsoleerde woningen, waaronder ook studentenhuizen", aldus de belangenorganisatie voor huurders. Die vindt verder dat enkel glas als een gebrek aan de woning moet worden aangemerkt. Wanneer dat gebeurt, kunnen huurders via de Huurcommissie een lagere huur afdwingen.

Een deel van de studenten heeft een all-in-huurprijs waarbij de energiekosten zijn inbegrepen. Die mag niet zomaar worden verhoogd. Als de service- en energiekosten als aparte kostenpost zijn uitgesplitst, kunnen de kosten wel worden doorberekend, afhankelijk van hoe dat in het huurcontract staat.

Er zijn ook studenten die zelf hun energiezaken regelen. Veel van hen hebben hun kosten het afgelopen jaar hard zien stijgen door de energiecrisis die uitbrak na de Russische inval in Oekraïne.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws