Ziekteverzuim onderwijs is hoog, maar niet het hoogst

DEN HAAG - Het ziekteverzuim in het onderwijs is met 4,9 procent hoog, maar er zijn sectoren waar deze vorm van verzuim nog hoger is, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten is het ziekteverzuim met 5,3 procent het hoogst. Volgens het CBS komt dit omdat ook defensie, brandweer en politie hiertoe behoren, waar relatief veel mensen gevaarlijk werk doen. In de gezondheidszorg ligt het ziekteverzuim op 5,1 procent.

Meeste ziekteverzuim in basisonderwijs

Als men kijkt naar de verschillende sectoren in het onderwijs, dan signaleert het CBS het hoogste ziekteverzuim in het basisonderwijs. In het voortgezet onderwijs is het ziekteverzuim lager. Onder personeel in het vmbo is het ziekteverzuim hoger dan onder collega’s in havo en vwo.

Het CBS signaleert ook dat het ziekteverzuim over het algemeen daalt als werknemers zelf kunnen bepalen wanneer ze verlof opnemen. Iets wat ongunstig uitpakt voor het onderwijs, omdat onderwijspersoneel meestal gebonden is aan vaste vakantieperiodes.

Laatste nieuws