Studenten en professionals uit het mbo strijden tegen stagediscriminatie

LEEUWARDEN - Studenten en professionals uit het Friese mbo zochten naar originele manieren om alle studenten gelijke kansen te geven binnen bedrijven en andere organisaties. De studenten keken op die manier naar een oplossing tegen stagediscriminatie. Dat meldt het Friesland College. 

Discriminatie is een hardnekkig probleem, zeker als het aankomt op jezelf ontwikkelen tijdens een stage. Teveel studenten komen moeizaam aan een stageplek of lopen tijdens de stage vast. 

Er zijn genoeg voorbeelden van stagediscriminatie in de praktijk. Afwijzende reacties op een sollicitatiebrief met een buitenlandse naam eronder. Maar ook LHBTQ-jongeren, of het niveau van de opleiding of zelfs de woonplaats zorgen soms voor afwijzingen.

De SBB heeft een speciaal meldpunt, maar er komen maar weinig klachten binnen. Maar ook voor werkgevers is stagediscriminatie een probleem. Zij lopen soms talent mis en daar ligt ook een kans om stagediscriminatie tegen te gaan. “Door krapte op de arbeidsmarkt kunnen bedrijven het zich steeds minder permitteren om selectief te zijn”, aldus Alie Feenstra van de SBB. 

Een slimme app die bedrijf en stagiaire heel objectief aan elkaar koppelt, dat kan wellicht helpen. Of een Matchmaker, die louter kijkt naar ‘skills’ en niet naar de achtergrond. Of een apart Ministerie van Diversiteit, om allerlei activiteiten aan te jagen. 

Laatste nieuws