Unesco: Te veel kinderen en jongeren gaan niet naar school

DELFT - Ruim 260 miljoen kinderen en jongeren in de wereld gaan niet naar school. Dit heeft grote gevolgen voor de wereldwijde armoedebestrijding.

Aldus Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, in een deze week gepubliceerd rapport. Volgens de VN-organisatie zou de wereldwijde armoede gehalveerd kunnen worden als alle volwassenen de middelbare school zouden hebben doorlopen.

Unesco waarschuwt ervoor, als de huidige trend doorzet, dat dit niet gaat lukken. Het aantal kinderen en jongeren dat niet naar school gaat neemt sinds 2012 nauwelijks af.

© UNESCO

Onderwijs

Om te bepalen hoe onderwijs bijdraagt aan armoedebestrijding keek Unesco naar het effect van onderwijs op economische groei en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden tussen 1965 en 2010. Uit de studie van Unesco blijkt dat onderwijs zowel direct als indirect effect heeft op economische groei en armoede.

Onderwijs brengt kinderen vaardigheden bij waarmee ze makkelijker een beter betaalde baan vinden. Een jaar extra opleiding is goed voor gemiddeld 10 procent meer inkomen. Onderwijs helpt daarnaast kinderen om te gaan met risico’s, zoals ziektes die voorkomen kunnen worden, waardoor ze een beter leven op kunnen bouwen.

420 miljoen mensen kunnen uit armoede ontsnappen

Op basis van de resultaten van het onderzoek verwacht Unesco dat 420 miljoen mensen uit de armoede kunnen ontsnappen als alle volwassenen de lagere en middelbare school zouden doorlopen.

Dit is de helft van het totale aantal arme mensen wereldwijd en bijna twee derde van het aantal arme mensen in de regio Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië.

Laatste nieuws