OCW biedt scholen subsidie voor zij-instromers

DEN HAAG - Scholen die iemand willen aanstellen en de gelegenheid willen bieden de onderwijsbevoegdheid te behalen, kunnen gebruik maken van een subsidieregeling voor zij-instromers. Hiermee wil het ministerie bijdragen aan de aanpak van het lerarentekort.

Met de groeiende behoefte aan leerkrachten in het primair onderwijs, zijn scholen op zoek naar andere mogelijkheden om leerkrachten aan te trekken. Uit het onderzoek ‘Paden naar Leraarschap’ van het Centraal Planbureau blijkt dat zij-instroom een waardevolle bron van nieuwe leerkrachten kan zijn, waarbij het van belang is dat zij in staat worden gesteld hun onderwijsbevoegdheid te behalen.

Subsidieregeling

Om scholen te ondersteunen bij het aanstellen van een zij-instromer die naast het lesgeven een verkorte lerarenopleiding volgt, heeft het ministerie van OCW een regeling in het leven geroepen. Voor elke zij-instromers die in dienst is genomen en in 2016 of 2017 startte met een tweejarige pabo-opleiding, stelt het ministerie €20.000, - beschikbaar als bijdrage in de kosten.

Eisen aan zij-instromers

Met de juiste vooropleiding en ervaring kunt u als zij-instromer lesgeven in het onderwijs. Dit moet blijken uit een onderzoek. Bent u geschikt dan mag u tegelijk lesgeven en scholing volgen. U bent een zij-instromer als u vanuit een ander beroep leraar wilt worden. Of als u al bevoegd bent, maar les wilt geven in een ander vak. 

Om zij-instromer te worden in het (speciaal) basisonderwijs (primair onderwijs) of voortgezet onderwijs moet u beschikken over:

  • een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
  • voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring;
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). 

Lees alle eisen voor zij-instromers hier.

Lees alle subsidievoorwaarden op de website van DUO.

Laatste nieuws