Digitalisering in het onderwijs? Dit zijn de grootste uitdagingen!

03-02 13:09 | bron: Onderwijsland.com

EINDHOVEN - Het onderwijs is het traditionele klaslokaal ontgroeid. En we hebben gezien dat digitalisering in het onderwijs ontzettend veel kansen biedt voor de toekomst. Tegenwoordig is informatie met één muisklik beschikbaar in het klaslokaal. Waar jouw leerlingen vroeger nog echt complete zoektochten moesten afleggen, hebben de kinderen van nu vrijwel direct het antwoord gevonden. En dat zonder schatkaart. Toch zijn er nog wat drempels als het gaat om digitalisering in het onderwijs.

De grootste uitdagingen in het onderwijs

Volgens hoogleraar onderwijssociologie Prof. Marc Vermeulen gaat de digitalisering van het onderwijs ontzettend traag, bijvoorbeeld. Eigenlijk té traag wat hem betreft. Op het gebied van technologie zijn we inmiddels zo ver dat we de leraar zouden kunnen vervangen door een hologram. Stel je eens voor! Maar de praktijk is nog verre van dat. Het onderwijs is nog steeds zoekende naar hoe digitalisering vorm moet krijgen.

"Het onderwijs zag zich in korte tijd genoodzaakt om te schakelen naar online. Al snel volgden verschillende negatieve berichten in de media. Bezorgde docenten en studenten gaven aan dat er iets schortte aan dat online onderwijs." - Maastricht University

We hebben de uitdagingen van dit moment voor je op een rij gezet:

1. Scholen zijn er (vaak) nog niet klaar voor

Steeds meer scholen hebben de ambitie om digitale hulpmiddelen in te zetten. Leraren gebruiken deze digitale leermiddelen om het onderwijs aantrekkelijker te maken. En om het onderwijs beter te laten aansluiten op de leerbehoeften en talenten van hun leerlingen.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar blijkbaar zijn scholen nog helemaal niet zo ver. Vaak hebben onderwijsinstellingen de digitale randvoorwaarden niet op orde, zoals een goed beveiligd netwerk. Zowel qua security als privacy. En dat is niet best. Veilig leren is belangrijk!

Daarnaast heeft een flink aantal scholen niet één infrastructuur. Terwijl dat wel zo handig is als je alle toepassingen goed op elkaar wil laten aansluiten.

2. Gebrek aan digitale deskundigheid

De ambitie om moderne leermiddelen te gebruiken is er dus wel. Zowel leerlingen als leraren moeten beschikken over de juiste tools en vaardigheden. Juist in deze snel veranderende wereld. Maar het gros van hen beschikt dus niet over de juiste (digitale) materialen. Ze hebben verouderde devices, hard- en software. Je weet wel, van die grote oude computers. En, er wordt nog te vaak gedacht dat zij vanzelf aan de slag zullen gaan met de digitale leermiddelen. Terwijl een korte introductie gewoonweg niet voldoende is.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de digitale geletterdheid, zowel bij de leerlingen als bij de leraren, niet op orde is. Vaardigheden die in een digitale wereld onmisbaar zijn! Digitale geletterdheid speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in vergroten van de cyberveiligheid.

3. Geld

Het gebruik en het aanbod digitaal lesmateriaal nam de afgelopen twee jaar flink toe. Maar ineens kwam daar het prijskaartje om de hoek kijken. Oei, daar schrokken we allemaal wel even van.

Vanwege de digitalisering in het onderwijs zien scholen de kosten steeds verder toenemen. De kwaliteit van het lesmateriaal staat voorop, maar de hoge kosten dringen zich in het keuzeproces steeds meer op.

Het gebruik van devices nam daarnaast ook steeds verder toe. Maar deze worden niet gratis verstrekt. En ook hier hangt een flink prijskaartje aan.

We gaan vandaag nog digitaal

Onderwijsinstellingen lopen nog steeds tegen een aantal uitdagingen aan. Hierdoor zijn ze nog ietwat terughoudend in het digitaliseren van het onderwijs. Maar de wereld raakt steeds meer doordrongen van technologie. En het leven speelt zich meer en meer online af. We bevinden ons midden in het digitale tijdperk. Maar wees gerust, wij zorgen dat je niet verdwaalt.

Het digitale onderwijs biedt ontzettend veel kansen. En nog belangrijker, het is dé manier om leerlingen voorbereid op pad te sturen naar toekomst. Uiteraard met een goedgevulde digitale rugzak. Sjouwen met boeken doen we namelijk niet meer.

In onderstaande whitepaper nemen wij je mee in de wereld van digitalisering in het onderwijs.

 
 
Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 mrt Week van de Lentekriebels maakt veel los en dat vinden de makers jammer
22 mrt Gericht ontwikkelen van leerkrachtkwaliteiten
22 mrt Early Bird Actie: MBA in één dag met Ben Tiggelaar
22 mrt Blended learning, hybrid learning en flipped classrooms
21 mrt MBO Raad, SBB en UWV slaan handen ineen om tekorten arbeidsmarkt aan te pakken
21 mrt LAKS: "Leerlingen moeten meebeslissen bij sollicitaties op middelbare scholen"
21 mrt Verduidelijking van regels omtrent ouderbijdrage
21 mrt CBS: kinderen in bijstandsgezin hebben minder kans op goede ontwikkeling
21 mrt Artsen starten TikTokaccount om jongeren te waarschuwen voor vapevideo's
21 mrt Beter functioneren en presteren
20 mrt Yael Diamant benoemd tot hoogleraar Financiële netwerken en Europees goederenrecht
20 mrt Landelijke opening van de Koningsspelen dit jaar in Deventer
20 mrt Minister Helder investeert in opleiden wijkverplegers
20 mrt UWV: werkgevers vinden soft skills personeel steeds belangrijker
20 mrt In een continurooster de pauze laten meetellen als onderwijstijd
20 mrt Docent start petitie voor kansengelijkheid examenleerlingen speciaal onderwijs
20 mrt Basisschool Het Laerhof omarmt innovatie volledig
17 mrt Duurzaam en vooruitstrevend lesgeven
17 mrt Een op de vijf Nederlanders vindt leesbevordering taak van de school
17 mrt Kinderen komen uit armoede wanneer ze taalachterstand inhalen en genoeg en gezond eten
17 mrt GroenLinks blijft de grootste partij in de studentensteden
17 mrt Met feedback van leerlingen je lessen verbeteren
17 mrt Registreer jouw opleidingen en aanvragen voor het STAP-budget automatisch met Coachview
17 mrt Samen sterk tegen cyberaanvallen in het onderwijs
16 mrt Duizenden studenten gaan slim om met basisbeurs en renteverhoging
Poll
Een vierdaagse schoolweek zou voor scholen mogelijk moeten zijn
Donateurs van Onderwijsland
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Advertentie
uw banner hier?