Kleuters leren dankzij 'win-wintafel' ruzies en conflicten uitpraten

ANTWERPEN - Leerkracht Hanne laat haar kleuters in haar klas conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’. Aan die tafel gaan kleuters met elkaar in gesprek wanneer er een conflict is. Ook leren ze aan de tafel oplossingen bedenken die voor beide kinderen goed zijn. Dat meldt Klasse.be. 

Voor kleine conflicten gaat dat makkelijk. Bijvoorbeeld eerst naar elkaar luisteren naar welke knutselplannen je hebt zodat je daarna het materiaal goed kan verdelen naar wie welke spullen nodig heeft.

Het gaat niet altijd zo makkelijk. “Niet elke vijfjarige kan al verwoorden wat er precies aan de hand is. Er zijn ook conflicten die dieper liggen, bijvoorbeeld bij twee kinderen waarbij het al wat langer botst”, aldus Hanne. De kleuters hebben dan eerst tijd nodig om tot rust te komen. “Meestal lukt het dan wel om tot een oplossing te komen.”

De ‘win-wintafel’ kost wat meer moeite dan ‘sorry’ zeggen, maar Hanne ziet door het jaar heen dat de kleuters er veel van leren. Ze leren beter luisteren, ze onthouden oplossingen beter en zetten die dan ook in tijdens nieuwe situaties.  En wanneer Hanne een verhaal vertelt geven de kleuters spontaan feedback over hoe een personage een conflict heeft opgelost. 

Laatste nieuws