Nieuwe lesmethode burgerschapsonderwijs voor groepen 7 en 8

NIJMEGEN - Burgerschapsvorming draagt bij aan het voorbereiden van leerlingen op de samenleving. Dat vraagt om een doelmatige aanpak, maar in de praktijk zoeken scholen naareenstructureelaanbod. BissBiss-Educatie wil hieraan bijdragen met een nieuwe lesmethode Goals2030. Een compleet pakket voor de groepen 7 en 8 waarmee leerkrachten samen met leerlingen een maatschappelijke wereldreis maken naar 2030.

In maart van dit jaar publiceerde de Onderwijsinspectie de resultaten van het onderzoek Peil.Burgerschap. De uitkomsten geven een beeld van burgerschapsonderwijs anno 2022. Belangrijkste conclusie: scholen vinden burgerschapsvorming belangrijk, maar zoeken naar hoe ze een structureel aanbod vormgeven en grip krijgen op opbrengsten.

Goals2030

BissBiss-Educatie speelt met de lesmethode Goals2030 in op de behoefte aan grip en structureel aanbod. Pauline Bisseling: “De methode bestaat uit 70 (opdracht)kaarten en een website met informatie, stappenplannen en inspirerende filmpjes. Daarmee biedt Goals2030 een structureel aanbod. De opdrachten zijn actueel, uitdagend, vakoverstijgend en sluiten aan bij burgerschapsonderwijs. In de handleiding voor de leerkracht staan tips hoe het materiaal kan worden ingezet.” Bea Bisseling vult aan: “Er zijn bijvoorbeeld opdrachten waarbij ze het watergebruik onderzoeken van de toiletten op school. Of ze gaan rappen over discriminatie. Of ontwerpen een duurzaam vervoermiddel voor mensen én honden.” Om grip te krijgen op de opbrengsten zijn er per opdracht doelen beschreven. Bovendien zijn er evaluatieformulieren voor leerlingen én leerkracht. Zo kunnen leerkrachten het proces en resultaat van elke leerling evalueren en beoordelen.

Creatief en uitdagend

Maar de lesmethode heeft vooral een maatschappelijk doel. Bea: “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen maatschappelijk betrokken raken bij wat zich in de wereld afspeelt. Goals2030 laat ze op een creatieve en uitdagende manier kennis maken met de 17 werelddoelen: de zogenoemde Global Goals.” Pauline: “Door te werken met die doelen vormen kinderen een mening en krijgen ze de kans om de wereld een beetje mooier te maken. Ze hebben vaak hele mooie en creatieve ideeën. Hoe mooi is het om als leerkracht samen met leerlingen een maatschappelijke wereldreis te maken naar 2030?”

Zélf in actie komen

Bea: “Goals2030 sluit goed aan bij het verplichte burgerschapsonderwijs in het primair onderwijs. Met deze opdrachten maken kinderen kennis met de universeel geldende mensenrechten en vrijheden van de mens en ontwikkelen zij sociale en maatschappelijke competenties die kunnen bijdragen aan een democratische samenleving. Juist het activerende karakter van dit lesmateriaal daagt kinderen uit om écht zelf in actie te komen!”

Goals2030 is te bestellen via www.bissbiss-educatie.nl en kost € 199,00. Op de website is meer informatie te vinden over de lesmethode.

Laatste nieuws