Interview Wiersma over speciaal onderwijs zorgt voor woedende reacties

KRALENDIJK - Ouders klagen al jaren over het gebrek aan goed onderwijs in de Caribische gemeenten voor kinderen met bijvoorbeeld autisme. Nu zorgt een interview met minister Wiersma over speciaal onderwijs in de Caribische gemeenten voor veel ophef. Dat meldt het Caribisch Netwerk. 

De minister zei in het interview dat er ‘een goed netwerk van expertise is’ op het eiland. Het probleem ligt, volgens Wiersma, bij de ouders zelf. Zij zouden het lastig vinden om hulp te accepteren voor hun kind.

Ouders en onderwijspersoneel zeggen nu dat in de praktijk hulp krijgen vaak moeilijk en duur is. Logopedist Maria Craane verbaast zich erover dat de minister zegt dat ouders in de Caribische gemeenten zelf geen hulp accepteren. “Ouders kunnen misschien niet altijd een hulpvraag gemakkelijk of duidelijk formuleren, omdat ze niet weten wat de mogelijkheden zijn. Maar daarin hebben ze begeleiding en hulp nodig van professionals”, aldus Craane. 

Wat wel klopt aan de uitspraken van de minister is het feit dat er steeds meer expertise is om kinderen met autisme op Bonaire te begeleiden. “Er zijn positieve ontwikkelingen, zoals een pilot bij de kinderopvang. Van mavo tot vwo is er een speciale klas voor kinderen met autisme”, aldus Craane. 

Dat is alleen niet meteen goed geregeld. Het gaat vaak om problemen waar ouders ook niets aan kunnen doen. “Sommige kinderen moeten bijvoorbeeld in een kleine groep zijn, in een zeer prikkelarme omgeving en moeten een vaste structuur krijgen. Dat zijn specifieke onderwijsbehoeften waar de school niet aan kan voldoen.”

Laatste nieuws