Bijna helft leerlingen met dyslexie werkt zonder hulpmiddelen

DE BILT - Bijna de helft van de basisschoolleerlingen met dyslexie werkt zonder dyslexie-hulpmiddel. Ook als dit middel is voorgeschreven door hun behandelaar. Dit blijkt uit een peiling van Balans.

Balans ondervroeg in totaal 124 ouders van leerlingen met dyslexie in het basisonderwijs. Hieruit blijkt dat 45 procent van de basisschoolleerlingen met dyslexie op school geen dyslexie-hulpmiddel ter beschikking heeft, ondanks dat het gebruik hiervan bij 82 procent van deze leerlingen wordt geadviseerd door hun behandelaar.

De meeste ouders geven aan dat problemen rond de vergoeding de oorzaak is.

In de helft van de gevallen wil school het hulpmiddel volgens de ouders niet betalen, terwijl de aanschaf voor de ouders zelf te kostbaar is. Ook geeft ruim de helft van de ouders aan dat school het gebruik van een dyslexie-hulpmiddel niet nodig vindt, ondanks dat de behandelaar van hun kind hier anders over denkt.

Deze gegevens komen overeen met de resultaten van een recente enquête van DUO Onderwijsonderzoek onder 325 intern begeleiders van basisscholen. Hieruit blijkt dat op slechts 51 procent van de basisscholen wordt gewerkt met dyslexie-software. Een kwart van de intern begeleiders geeft aan dat school niet over voldoende budget beschikt; 20 procent verwacht geen meerwaarde van dyslexie-software.

Geschat wordt dat in totaal 55.000 leerlingen in het basisonderwijs dyslexie hebben. Dit betekent dat 25.000 kinderen met dyslexie verstoken blijven van hulpmiddelen zoals Kurzweil, Sprint of een Daisy-voorleesapparaat.

In een reactie in BM03 zegt staatssecretaris Sander Dekker: ‘Het moet duidelijk zijn dat scholen leerlingen met dyslexie moeten ondersteunen met de faciliteiten die nodig zijn. Scholen hebben budget voor de aanschaf van leermiddelen, remediërende programma’s en ondersteunende materialen zoals dyslexiesoftware.’

Bekijk hier de volledige Balans-enquête. Bekijk daarnaast een interview over dyslexie met de hoogleraren Aryan van der Leij en Anna Bosman.

Update: 29-9

Bron: Balans

Laatste nieuws