Nieuwe 'Gids Proportionaliteit'

ARNHEM - Zoals eerder aangekondigd is per 1 januari 2022 de nieuwe 'Gids Proportionaliteit' van toepassing. Deze bevat wijzigingen die betrekking hebben op:

1. vragen aan en mededelingen van aanbestedende diensten,

2. standstill-periode (meervoudig onderhandse aanbesteding)

3. proportionele klachtenafhandeling.

Rechtsverwerking en Nota's van Inlichtingen

De Gids proportionaliteit per 1 januari 2022 geeft praktische handvatten voor een proportionele toepassing van rechtsverwerkingsclausules. Ook stelt de Gids proportionaliteit dat het gebruik van meerdere nota’s van inlichtingen raadzaam is bij complexe of grote aanbestedingen (zie hiervoor paragraaf 4.1). Worden hierbij de wettelijke termijnen gehanteerd, dan is de kans groot dat inschrijvers te weinig tijd hebben om de aanbesteding en opdracht goed te doorgronden en de juiste vragen te stellen. PIANOo adviseert aanbestedende diensten daarom bij aanbestedingen termijnen te hanteren die ondernemers voldoende tijd geven om de opdracht te doorgronden en vragen te stellen.

De inhoudelijke wijzigingen zijn overzichtelijk gemaakt in het document hoofdstuk 4 Gids proportionaliteit met wijzigingen. Met de Gids is ook het Aanbestedingsbesluit gewijzigd.

Gids en wijzigingen

 

Door: Pro Mereor - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws