Middelbaar- en hoger onderwijs mag vanaf vandaag weer fysiek lesgeven

DEN HAAG - In het middelbaar beroepsonderwijs en op hogescholen en universiteiten mag vanaf vandaag weer fysiek onderwijs worden gegeven. De scholen moesten op 18 december de deuren sluiten vanwege de onzekerheid rondom de omikronvariant van het coronavirus.

Om het hoger onderwijs op een zo veilig mogelijke wijze te kunnen laten plaatsvinden gelden er wel maatregelen. Zo mogen er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in een leslokaal of collegezaal. Voor tentamens en examens geldt een uitzondering.

De studenten zijn wettelijk verplicht om zowel binnen als buiten de collegezaal een mondkapje te dragen. Zelfgemaakte en stoffen mondkapjes worden afgeraden. Wegwerpmondkapjes, en dan vooral de zogeheten 'type 2'-varianten, hebben de voorkeur.

Ook raadt het kabinet aan geregeld een zelftest te doen. Dit wordt niet alleen aangeraden wanneer iemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting, maar ook uit voorzorg. De tests zijn gratis te verkrijgen via de onderwijsinstelling.

Het is overigens nog niet verplicht om gelijk fysiek onderwijs te geven, zo is te lezen op de website van de Rijksoverheid. In veel gevallen was het digitaal onderwijs voor de komende periode al vastgelegd. Fysiek onderwijs hoeft daarom alleen plaats te vinden als dat planningtechnisch ook kan.

Premier Rutte noemde de heropening van het hoger onderwijs "heel belangrijk". "Want we weten dat vooral jongeren mentaal in de problemen komen door alle beperkingen", aldus Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.

De heropening volgt een paar dagen na de oproep van psychiaters, onderwijsinstellingen en studentenbonden om het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer te heropenen. Dat is niet alleen van belang voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook voor het welzijn van studenten, aldus de groepen.

Laatste nieuws