'Basisonderwijs krijgt volgend schooljaar 500 miljoen euro minder'

DEN HAAG - Scholen in het primair onderwijs krijgen in het schooljaar 2022-2023 eenmalig 7% van hun budget voor personeelskosten niet, zo blijkt uit een analyse van NU.nl. Het gaat per schoolbestuur om honderdduizenden euro's, geld dat hierdoor niet in leerkrachten kan worden gestoken. Op verschillende basisscholen dreigen hierdoor bezuinigingen.

Scholen ontvangen volgend schooljaar minder geld door een verandering in de manier waarop de overheid de scholen financiert. Het gaat om een bedrag van in totaal 500 miljoen euro.

Sinds augustus 2006 krijgt ieder schoolbestuur per schooljaar een bedrag voor personeelskosten. Iedere maand ontvangen scholen daar een deel van, maar niet iedere maand evenveel. In de eerste vijf maanden van het schooljaar, dus van augustus tot en met december, krijgen scholen in verhouding iets minder geld. Scholen ontvangen in die eerste vijf maanden dus eigenlijk iets te weinig.

De laatste zeven maanden (dus van januari tot en met juli) krijgen scholen weer iets meer geld. Hier is voor gekozen zodat er altijd voldoende geld in kas is om leraren aan het eind van het schooljaar hun vakantiegeld te betalen.

Van schooljaar 2006-2007 tot en met dit schooljaar is dit altijd zo gegaan, maar op 1 januari 2023 verandert dit. De financiering van het primair onderwijs wordt eenvoudiger en vanaf die datum krijgen scholen iedere maand van het jaar evenveel geld. Dit levert een probleem op in het schooljaar 2022-2023, aldus het onderzoek van Nu.nl.

In de eerste vijf maanden van het schooljaar krijgen scholen nog steeds een wat kleiner gedeelte van het gehele bedrag. Maar dit wordt in de laatste zeven maanden van dat schooljaar niet meer goedgemaakt, omdat in die maanden het nieuwe systeem al van start is gegaan. Hierdoor krijgen scholen dus te weinig geld.

Volgens het ministerie van Onderwijs , Cultuur en Wetenschap (OCW) klopt het niet dat scholen volgend schooljaar te weinig geld krijgen. In kalenderjaar 2022 betaalt het ministerie 100% van het bedrag waar scholen recht op hebben en in kalenderjaar 2023 ook, aldus een woordvoerder tegen Nu.nl. Hierdoor is het volgens het ministerie dus ook niet nodig om scholen te compenseren.

Niels Lansbergen, onderwijsaccountant bij Astrium, legt tegen Nu.nl uit dat de redenering van het ministerie niet klopt. "Als je alleen naar kalenderjaar 2022 zou kijken, zoals het ministerie doet, dan lijkt het alsof het ministerie het hele bedrag betaalt waar scholen in 2022 recht op hebben. Maar dan vergeet je dat het ministerie in 2022 nog deels moet compenseren voor 2021. Want in de laatste vijf maanden van 2021 hebben scholen, net als ieder jaar, in verhouding wat minder gekregen."

Bekijk hier het hele artikel op Nu.nl

 

Bron: Nu.nl

Laatste nieuws