Pas op met bonus om leraren te lokken

DEN HAAG - Het is mogelijk dat het ministerie van OCW bekostiging terugvordert als een school bij de werving van een docent een bonus uitkeert. De cao’s voor het primair respectievelijk voortgezet onderwijs bieden geen grond voor een dergelijke bonus.

In recente personeelsadvertenties van het christelijke Andreas College in Katwijk voor een wiskundeleraar en een ICT-docent stond een bonus vermeld van 10.000 euro. Directeur Johan Stevens liet in de Telegraaf weten dat de bonussen waren bedoeld als ‘aanvullend prikkel’. Hij sprak van ‘een soort arbeidsmarkttoeslag’.

De Nederlandse Vereniging van Wiskundedocenten (NVvW) reageerde verbaasd. ‘Mijn mond valt open’, zei voorzitter Swier Garst van de NVvW in dezelfde krant. ‘Het toont aan hoe groot het probleem is. Elkaar overtroeven met geld helpt echter niks: het tekort aan deze vakleerkrachten blijft’, aldus Garst.

Wiskundedocent Karin den Heijer van het openbare Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam zei in de Telegraaf dat ‘het inpikken van leraren wiskunde is begonnen’. Den Heijer zegt zelf geregeld te worden benaderd door headhunters.

Bonus om leraar te lokken: mag dat?

Jurist Ronald Bloemers van VOS/ABB wijst erop dat er in de cao’s voor het primair respectievelijk voortgezet onderwijs geen grond is voor een bonus om leraren te werven. ‘Vanuit de cao kun je beleid met de (G)MR vaststellen om toelagen te verstrekken, maar dat dient gestoeld te zijn op beoordelingsbeleid. Dat kan dus niet voordat je ergens komt werken. Een mogelijkheid voor dergelijke bonussen is er niet’, aldus Bloemers.

Hij wijst er bovendien op dat het ministerie van OCW voor een tekenbonus geen bekostiging verstrekt. ‘Terugvordering zou dus aan de orde kunnen zijn’, zo waarschuwt hij. Tegelijkertijd beseft Bloemers dat het groeiende tekort aan leraren in bepaalde vakken scholen noodzaakt om onorthodoxe maatregelen te nemen.

Meer informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Bron: VOS/ABB

Laatste nieuws