Hoe belangrijk is kennis nog in de toekomst van het onderwijs?

UTRECHT - Stelt u zich eens voor dat er over 30 jaar, bij wijze van spreken, een pilletje bestaat waardoor je in een keer een buitenlandse taal als Frans of Spaans machtig bent. Verder zijn er bijvoorbeeld ook al bedrijven opgericht die ouderdom zien als ziekte en hier een ‘geneesmiddel’ voor aan het uitvinden zijn. We kunnen over 30 jaar ons lichaam zo goed onderhouden met alle medicijnen en dergelijke dat we misschien wel 180 jaar oud kunnen worden. Denkt u zich eens in… Wat voor gevolgen zou dit allemaal hebben voor het onderwijs van morgen?

Dit klinkt allemaal misschien nog wel heel ver weg en surrealistisch, maar Maarten Steinbuch (hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven) wijst ons hierbij op de wet van Moore. De beschrijving van de technologische ontwikkeling en vooruitgang. Deze ‘wet’ zegt eigenlijk dat er elke 18 tot 24 maanden een verdubbeling van de rekenkracht plaats vindt. Met dit in gedachten is 30 jaar nog een lange periode waarin dus nog ca. 15 tot 20 keer een verdubbeling van de rekenkracht plaats vindt ten opzichte van de daaraan voorafgaande periode van 18 tot 24 maanden: de rekenkracht groeit exponentieel.

Als we dit proberen te vertalen naar het hedendaagse: 30 jaar staat gelijk aan 1 generatie. Oftewel, uw (klein)kinderen die nu op school zitten leven straks in die wereld. Zij weten dan ook niet beter. Wat moeten we die generatie nú leren zodat ze klaar zijn voor dié toekomst?

Tijdens de leergang Toekomstgericht onderwijs´krijgt u inzicht en kennis in deze snel veranderende samenleving en de mate waarin de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen de onderwijssector zullen gaan veranderen. U ontwikkelt een toekomstbestendige visie op leren waarbij u in staat bent dit naar uw eigen schoolorganisatie te vertalen en toe te passen. Ook leert u om bij te blijven en om te gaan met de ontwikkelingen van de 21e eeuw om het onderwijs van uw schoolorganisatie (meer) toekomstbestendig te maken.

Laatste nieuws