Impact in alle onderwijssectoren (video)

HENGELO - Impact! is een handige tool voor docenten om aan het eind van een les feedback van leerlingen te ontvangen over de les die net geweest is. Ook een observator (bijvoorbeeld een collega) en de docent zelf kunnen hun oordeel geven over die les. De docent kan de feedback die gegeven wordt direct zien. Zo krijgt hij/zij inzicht in de sterke kanten van de les en in waar nog verbetering mogelijk is. Impact! is recent partner geworden van Onderwijsland.com.

Inspectie van het onderwijs
De Inspectie van het Onderwijs gebruikt de impact! tool om de kwaliteit van lessen in Nederland te bepalen. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs een nieuw instrumentarium voor het Stelseltoezicht ontwikkeld. De vragenlijsten bevatten evidence-informed indicatoren van leskwaliteit. Met het nieuwe instrumentarium worden d.m.v. de impact! tool de oordelen van leerlingen, docenten en inspecteurs over leskwaliteit verzameld (en vergeleken). Zo wordt een rijk beeld van de leskwaliteit verkregen. De resultaten worden gerapporteerd in de Staat van het Onderwijs.

Impact in het basisonderwijs
De impact! tool is beschikbaar voor basisschoolleerkrachten (groep 6, 7 & 8). Leerlingen kunnen gemakkelijk feedback geven aan hun juf of meester over een les die net geweest is.

Impact in het voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs zijn verschillende vragenlijsten ontwikkeld. Zo kan bijvoorbeeld feedback verzameld worden over de leskwaliteit in het algemeen (klassieke instructielessen, practica of O&O-lessen). Daarnaast is de Vragenlijst Interpersoonlijk Leraarsgedrag (VIL) toegevoegd aan de tool. Dit is een hele bekende vragenlijst waarmee je een beeld krijgt van hoe leerlingen vinden dat de leraar met hen omgaat: geeft hij/zij goed leiding aan wat er in de klas gebeurt en heeft hij begrip voor hen en ondersteunt hij/zij hen goed?

Impact in het hoger onderwijs
Impact! is ook voor het hoger onderwijs (Universiteiten en Hogescholen) beschikbaar. Docenten kunnen eenvoudig en snel aan het eind van bijvoorbeeld een hoorcollege feedback van studenten verzamelen. Deze feedback kan gebruikt worden om de colleges nog binnen dezelfde cursus te verbeteren. Er is een Impact! variant in het Engels, gericht op grootschalige hoorcolleges en ook een Impact! variant (in het Nederlands) waarmee studenten kunnen aangeven wat ze vinden van lessen waarin ze geacht worden ‘actief te leren’.

Impact in lerarenopleidingen
Impact! kan gebruikt worden door (academische) Pabo’s en andere lerarenopleidingen. Leraren in spé krijgen zo snel een beeld van hoe ze over komen op hun leerlingen tijdens de les. Een observator (bijvoorbeeld een begeleider) en de leraar in opleiding kan dit vergelijken met zijn/haar eigen beeld over de leskwaliteit. De Vragenlijst Interpersoonlijk Leraarsgedrag (VIL) is heel nuttig voor leraren in opleiding, om bijvoorbeeld hun pedagogisch handelen en hun klassenmanagementvaardigheden te ontwikkelen.

Verschillende perspectieven
De impact! vragen kunnen ingevuld worden door docenten, leerlingen en door een andere observator (bijvoorbeeld een collega). Zo krijgt de docent rijke feedback op zijn of haar lessen. 

Wetenschappelijke basis
De vragen in impact! zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk kennis over wat effectief is voor het leren van leerlingen. Ook wordt continu onderzoek gedaan naar de kwaliteit van Impact!.

Bekijk meer informatie op de website van Impact!

 

Bron: Impact! - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws