Wageningen University & Research heeft meer dan 1.000 vacatures

20-10 13:33 | bron: Onderwijsland.com

WAGENINGEN - Het gaat goed met Wageningen University & Research (WUR). De studentenaantallen bij de universiteit blijven toenemen en Wageningen Research haalt meer onderzoeksopdrachten binnen. Dus zijn er extra medewerkers nodig.

WUR gaat dit jaar meer dan 1.000 vacatures uitzetten, aldus Johan Kanis, manager Recruitment van WUR. Een steeds groter deel van die vacatures blijft langer onvervuld, want de concurrentie van andere universiteiten en kennisintensieve bedrijven op de arbeidsmarkt is groot. Het werven kost daarom meer tijd. Kanis weet niet precies hoeveel procent van de vacatures lastig invulbaar is. ‘Dat is moeilijk te zeggen. We verlengen de sollicitatieprocedures soms als we nog niemand hebben gevonden. Of we zetten een vacature na verloop van tijd opnieuw online, waarbij we de eisen aanpassen om de slaagkans te verhogen.’

Waar komt die krapte op de arbeidsmarkt vandaan? ‘WUR zit op een impactvol domein, er liggen veel maatschappelijke vragen op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, klimaat, biodiversiteit en biobased economy’, aldus Kanis. ‘We zien dat andere universiteiten zich ook meer op ons domein begeven en ook voedingsbedrijven en ingenieursbureaus vissen in dezelfde vijver op de arbeidsmarkt.’ Tijdens de coronacrisis was iedereen voorzichtig met het aannemen van nieuwe mensen; nu lijkt sprake van een inhaaleffect.

Vooral senior medewerkers zijn lastig te vinden. Zo zoekt Wageningen Economic Research ervaren medewerkers met een economische achtergrond en domeinkennis. Die mensen zijn al enige jaren zeer schaars. Ook bij andere kenniseenheden ontstaan nu moeilijk vervulbare vacatures, zoals bij Food and Biobased Research. Bovendien zoeken de life sciences-bedrijven ook veel nieuw personeel en zij bieden vaak betere arbeidsvoorwaarden dan Wageningen Research.

Senior medewerkers hebben daarnaast meestal al een baan en zijn niet actief op zoek naar een andere. Daarom moet het team Recruitment, dat in 2019 is opgericht, nieuwe manieren vinden om in contact te komen met senior kandidaten. ‘Ze zoeken ons niet, wij moeten hen vinden. We hebben al een online campagne op LinkedIn en Reddit, maar we willen nog meer doen om contact te leggen met seniors die onze kant op kunnen komen. We bekijken per kenniseenheid waar ze zitten.’

Ook bij de leerstoelgroepen en de ondersteunende afdelingen van WUR zoals ICT en Finance is het moeilijk om senior medewerkers te vinden. Maar de werving van jonge academici is geen probleem. Die arbeidsmarkt is internationaal en zeer dynamisch, met veel tijdelijke contracten. ‘Met onze goede reputatie en bijvoorbeeld een Tenure Track-traject kunnen we veel onderzoekstalenten aantrekken en ze een langdurig arbeidscontract aanbieden’, aldus Kanis.

Ruim duizend vacatures op een personeelsbestand van bijna 7.000 is veel, zeker als je bedenkt dat er de afgelopen jaren al honderden nieuwe medewerkers per jaar zijn ingestroomd. Naast de groei, waardoor extra mensen nodig zijn, is de vervangingsvraag ook toegenomen. Dat heeft te maken met vergrijzing – de babyboomers zijn (bijna) met pensioen – maar ook omdat WUR-medewerkers vaker worden ingelijfd door andere werkgevers.

 

Bron: WUR

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
03 dec Minister Slob neemt geen besluiten meer over devices in het onderwijs
03 dec Gezondheidsraad komt met advies over vaccinatie jonge kinderen
03 dec Tilburg wil meer groene schoolpleinen
03 dec Kinderen van Afghaanse vluchtelingen uit Zoutkamp kunnen eindelijk naar school
03 dec Innovatieve onderwijsscale-up Prowise naar grootste techbeurs ter wereld
02 dec Stichting Ouders en Onderwijs gaat zich inzetten voor ouders van mbo-studenten
02 dec Honderd leerlingen in Steenwijk zitten voorlopig thuis door scheur in schoolgebouw
02 dec Slob: geen vervroegde kerstvakantie
02 dec Hoger onderwijs stelt alternatieve controles op coronabewijs voor
02 dec Basisonderwijs krijgt vanaf volgende week 2,4 miljoen zelftests
02 dec Docenten kunnen hun leerlingen inschrijven voor Centrale Eindtoets 2022
02 dec Gericht ontwikkelen van leerkrachtkwaliteiten
01 dec Bijna de helft van de jongeren in Nederland heeft last van prestatiedruk
01 dec Kinderen uit Rotterdam reizen in 2022 gratis met het openbaar vervoer
01 dec Coronavaccins voor jonge kinderen week eerder afgeleverd in EU-landen
01 dec Meisjes met adhd hebben later vaker hulp van de GGZ nodig
01 dec Opvallend veel jonge kinderen positief getest op het coronavirus
01 dec 3 tips voor VR en AR in het onderwijs
01 dec Blog Dick Zwart: Omgaan met de AVG op je (thuis)werkplek
30 nov Meld tijdelijke schoolsluiting vanwege het coronavirus
30 nov Politici regelmatig bedreigd via social media door kinderen
30 nov Wereldwijd zijn kinderen grootste slachtoffer van minder testen op hiv-virus
30 nov Kabinet komt met maatregelen tegen werkdruk kinderopvang
30 nov 300.000 ouders krijgen te veel betaalde eigen bijdrage kinderopvang terug
30 nov Twee NOT-webinars Prowise
Poll
De werkdruk in het onderwijs is te groot
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?