Maandagochtend, de wekker gaat..

21-02 06:05 | bron: Onderwijsland.com

ZEIST - Het onderwijs. De dynamische plek waar het altijd bruist. Groepen kids in een klas, jong of oud, met een docent die het leidt. En stel je voor: Maandagochtend, de wekker gaat. Ik heb mijn tas gisteravond al gepakt. Alles zit erin: mijn boeken, etui, mijn nieuwe tabblet (want dat legt makkelijk uit) en een mueslireep. In de ochtend komen daar mijn lunch en een appel bij. Ik heb er zin in! Ik wil knallen! Ik wil mijn leerlingen leren dat ze het kunnen. En dat ze sterker zijn dan ze beseffen. En dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen! Met mijn lessen burgerschap komen ze er zeker.

Dat kan toch niet?

Ik loop door de hoofdingang, en ik kijk om mij heen. Ik zucht van blijdschap. Daar ben ik weer! Ik zie Peter. ‘Goedemorgen!’ Roep ik vrolijk! ‘Goedemorgen..’, zegt hij terug. Ik loop verder, zie de conciërges. Zij zijn ook vrolijk. ‘Goedemorgen! Fijne vakantie gehad?’ ‘Ja, zeker, en jij?’. Een kwartier later zit ik in de personeelskamer. Collega Ellen komt erbij zitten. En de sfeer verandert: een beetje bedompt. Ellen zucht: ‘We moeten weer he.. wat vind je van de veranderingen die onze chef voor de vakantie nog even heeft ingevoerd? Dat kan toch niet? Doe dat dan op een handiger moment.’ Ik denk: ‘Maar je kan toch meevaren op die veranderingen en daar zelf iets leuks van maken? Het gaat vooral om het contact tussen mij en de leerlingen. En dat is het leukste. Daar kan je echt iets van maken. Echt iets leuks. Creatief zijn, kijken hoe ze op je reageren. En daarop anticiperen. En….’

Dat avontuur wil ik aangaan

Mijn gedachten worden gestopt. Alsof Ellen mijn gedachten kan lezen: ‘Jij komt er nog wel achter, Suzanne, hoe het hier werkt. Je loopt hier nog maar net rond. Maar je zal merken dat er veel veranderingen komen. En dat is niet fijn als je er al zo lang werkt. Dat zul jij ook wel krijgen als je hier wat langer werkt.’ ‘Tja’, denk ik, ‘ik denk liever samen met de directeur en collega’s naar de mogelijkheden om het onderwijs nog mooier te maken. Daarom heb ik me op deze school aangemeld: zelf je ding kunnen doen. Je talenten en creativiteit kunnen gebruiken en je eigen grenzen kunnen verleggen. Dat avontuur wil ik aangaan. Ik denk aan dat boek van Ron Clark (in het Engels) dat ik deze vakantie heb gelezen. Hij vertelt over:

  • Runners: mensen die altijd in beweging zijn, het voortouw nemen, het meeste werk verzetten, denken aan de inhoud van het werk, daar hun plezier aan houden en geen stimulans van buitenaf nodig hebben om hun leuke werk te doen
  • Joggers: mensen die goed werk verrichten en potentie hebben. Kijken naar de runners om een goed voorbeeld aan te nemen.
  • Walkers: mensen die het minimale doen maar wel veel zeuren. Kijken naar de runners en joggers als onhaalbaar voorbeeld.
  • Riders: mensen die stilletjes en hangend wachten op hun pensioen
  • Drivers: mensen die de organisatie leiden.

En dan bedenk ik me: wie wil ik zijn? Wat voor persoon wil ik zijn? Met wie wil ik omgaan om mezelf te verbeteren, en plezier te halen uit het werk? Bij wie kan ik mijn talenten kwijt? Want daar doe ik het toch voor? En voordat ik die gedachte kan afmaken bedenk ik me: Yes, over 20 minuten begint de les. Ik ga aan de slag, en ik heb er zin in!

Beste lezer, ik hoop dat je een fantastisch jaar hebt met veel energie, plezier, die kleine fijne gesprekjes met leerlingen en mooie projecten met jouw collega’s binnen jouw school. En ik hoop dat iedere uitdaging voor jou een kans is om het onderwijs mooier te maken. Let’s do it!

Auteur Suzanne de Graaf; "Ik houd me bezig met burgerschapsonderwijs: het schrijven van een leerboek in het voortgezet onderwijs en het consulteren van scholen om burgerschapsonderwijs krachtig en betekenisvol aan te bieden. Zie www.mapout.nl."
 

De regie over je eigen werkplezier

Werkplezier beleef je door te mogen zijn wie je bent en te kunnen ontwikkelen doordat je de mogelijkheid krijgt of kan creëren. Wil jij ook de eigen regie over je werkplezier of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij met Het Onderwijs Domein? Je bent van harte welkom om contact op te nemen; info@hetonderwijsdomein.nl of bel 030 208 1002 of 06 1547 1181.

 

Bron: Het Onderwijs Domein - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 mei Premier Rutte stuurt binnen één dag een berichtje aan juf Yvonne
19 mei De Meesterlijke Podcast moet meer mannen voor de klas krijgen
19 mei China vergaart gevoelige militaire technologie op Europese universiteiten
19 mei NJi onderzoekt impact corona op studenten
19 mei LAKS heeft woensdag vooral veel klachten over vwo Engels binnengekregen
19 mei TU Delft gaat op het terrein tweehonderd asielzoekers opvangen
19 mei Schoolreisjes gaan soms niet door vanwege tekort aan buschauffeurs
19 mei Leergang: Ondernemen in het onderwijs
18 mei Kabinet heeft onvoldoende zicht op resultaten miljardeninvestering onderwijs
18 mei ROC van Amsterdam heeft beste Onderwijsteam van het jaar
18 mei Over examen vmbo wiskunde zijn er veel klachten over onduidelijke vraagstelling
18 mei De Raad vindt wetsvoorstel hersteloperatie toeslagenaffaire ingewikkeld
18 mei Roeland Buijsse benoemd tot voorzitter College van Bestuur SVO vakopleiding food
18 mei Bij de les blijven? Simpel! Je touchscreen is nóg functioneler met Android 10
17 mei Nog steeds vertraging in leergroei na twee jaar coronacrisis
17 mei Twee soorten autostoeltjes afgekeurd door Consumentenbond
17 mei Universiteiten verlagen collegegeld voor gevluchte Oekraïense studenten
17 mei LAKS ontvangt veel klachten over examen geschiedenis havo
17 mei Tijdens havo-examen gaf een school enkele verkeerde vragen op
17 mei Informatiedag IKC’s
16 mei In twee jaar je mastertitel halen en ontwikkelen als basisschoolleraar
16 mei Future Food Utrecht en Local2Local gaan samenwerken
16 mei Staatssecretaris Van Ooijen: prioriteit voor meest kwetsbare kinderen, marktwerking beperken
16 mei Weinig klachten binnengekomen tijdens de tweede dag van de examens
16 mei Compensatie toeslagenkinderen vanaf begin 2023
Poll
De werkdruk in het onderwijs is te groot
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?