Verbeter de kwaliteit van onderwijs met Sterk Medezeggenschap

DEN HAAG - In de medezeggenschapsraad (MR) beslissen medewerkers, ouders en leerlingen mee over het beleid van een school(bestuur). Ook verenigen zij zich in een ondersteuningsplanraad (OPR) waarin over passend onderwijs wordt vergaderd. Samen hebben de leden één doel: beter onderwijs. Maar dat is geen eenvoudige opgave in een snel veranderend onderwijslandschap. Hoe ga je proactief aan de slag met de invulling van het Nationaal Programma Onderwijs? Welke advies- en instemmingsrechten zijn relevant zijn voor dit programma? Wat zijn de consequenties van de wetswijziging vrijwillige ouderbijdrageHoe begin je als MR startklaar aan het nieuwe schooljaar?

Om alle betrokkenen in de medezeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs te ondersteunen, is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in augustus 2020 gestart met het initiatief Sterk Medezeggenschap, dat wordt uitgevoerd door het CAOP. Sterk Medezeggenschap is voortgekomen vanuit het project Versterking medezeggenschap, een samenwerking tussen de veldpartijen van werkgevers-, werknemers-, ouder- en leerlingenorganisaties. Het doel van het Sterk Medezeggenschap is de kennis van medezeggenschap op de lange termijn te vergroten en te verdiepen om uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. ‘Om ieders rol in de medezeggenschap goed te kunnen vervullen is niet alleen inhoudelijke kennis noodzakelijk, maar ook medezeggenschapsvaardigheden. Hieraan ligt het Advies goede medezeggenschap ten grondslag. Om dit te bewerkstelligen hebben we het afgelopen jaar de bestaande content voor de doelgroep gericht aangepakt en uitgebreid met vijf inhoudelijke podcasts en twee webinars’, zegt Robert Hommen, projectleider Sterk Medezeggenschap.’

Verbinding

In het initiatief Sterk Medezeggenschap werkt het CAOP samen met vertegenwoordigende organisaties van werkgevers, werknemers, ouders en leerlingen: PO-Raad, VO-raad, AVS, Algemene Onderwijsbond, CNV Academie, FvOv, LAKS, VOO en Ouders en Onderwijs. Het CAOP biedt niet alleen ondersteuning om de versterking van medezeggenschap mogelijk te maken, maar zet ook in op het vormen en verbreden van de community rond medezeggenschap. ‘Tijdens de webinars kunnen deelnemers interactief vragen stellen. Het in contact komen met collega’s die met dezelfde medezeggenschapsvragen zitten is met en van elkaar leren’, aldus Hommen.

Toekomst

Hommen hoopt dat door het initiatief zoveel mogelijk ouders, leerlingen, personeel, maar ook bestuurders en directeuren te bereiken en ze bewust te maken van het belang van medezeggenschap. ‘We willen ervoor zorgen dat de kennis wordt geborgd over grote onderwerpen voor de medezeggenschap, zoals financiën en kansengelijkheid en de verbinding versterken met de  achterban’, besluit Hommen.

 

Bron: CAOP

Laatste nieuws