Universiteiten gaan steun bieden aan wetenschappers die bedreigd worden

UTRECHT - Wetenschappers worden volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) steeds vaker geconfronteerd met bedreigingen, intimidaties en haatreacties. Om hen daarmee te helpen omgaan, neemt de VSNU een aantal landelijke maatregelen.

"Zerotolerancebeleid"

De VSNU geeft aan dat universiteiten een "zerotolerancebeleid" voeren wanneer het gaat om bedreigingen aan het adres van wetenschappers. Bij bedreiging, fysiek of seksueel geweld, stalking en inbraak wordt direct aangifte gedaan.

Ook treffen de universiteiten een aantal steunmaatregelen om academici die in aanraking komen met bedreiging of intimidatie te helpen hiermee om te gaan. Het gaat hierbij om trainingen en het aanbieden van psychosociale hulp.

WetenschapVeilig

Bovendien wordt er een platform opgezet onder de naam WetenschapVeilig, dat de informatie-uitwisseling met politie en justitie makkelijker moet maken. Het initiatief wordt opgezet naar het voorbeeld van PersVeilig, het platform dat strijdt tegen geweld, bedreiging en intimidatie in de richting van journalisten.

De VSNU zegt dat wetenschappers naar aanleiding van publieke optredens, bijvoorbeeld in de media, steeds vaker te maken krijgen met bedreigingen en intimidatie. Als voorbeeld noemt de VSNU de bedreiging van meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT).

"We juichen het toe dat onze wetenschappers hun kennis en inzichten ten dienste van de samenleving inzetten. Maar wanneer dat leidt tot intimidatie en bedreiging, vatten wij dat op als een regelrechte aanval op de academische vrijheid én de vrijheid van meningsuiting", aldus VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

Laatste nieuws