Klaar om innovatie in het hoger onderwijs te realiseren? Mis dit evenement dan niet!

Ben jij een Pabo-student? Volg je een leraren- óf ICT-opleiding? Ben je een mediacoach, onderwijskundige of IT'er? Of houd je je op een andere manier bezig met onderwijs en IT-innovatie? Dan mag je ons evenement 'Innovatie in het hoger onderwijs' op 26 november 2021 niet missen!

Van probleem naar oplossing in 2 sessies

De dag bestaat uit twee sessies. Eerst splitsen we de deelnemers op in groepen. Iedere groep definieert in samenspraak een actueel probleem binnen het onderwijs. De hamvraag: waar loop jij nu écht tegenaan in de dagelijkse onderwijspraktijk? Is dat sociale binding of een verhoogde werkdruk? Of zijn het de digitale vaardigheden van docenten?

Zodra we het antwoord hebben geformuleerd, is het tijd voor de tweede sessie. Daarin gaan we een oplossing met elkaar creëren. Dat doen we met inzet van het Power Platform, een applicatie die zorgt dat we de oplossing ook visueel en tastbaar kunnen maken.

Het gaat nadrukkelijk níet om de techniek. Deze is een middel om het probleem op te lossen — géén doel op zich.

Een voorbeeld van een oplossing is het 'ruilplatform' voor onderwijsinstituten dat we vorig jaar hebben bedacht. Dit stelt universiteit A bijvoorbeeld in staat om haar 10 VR-brillen uit te wisselen tegen de mooie ruimtes van universiteit B. Zo lossen zij samen een tekort aan apparatuur én een gebrek aan ruimte op. Een win-winsituatie!

Toegevoegde waarde: focus op de behoefte

Het komt met regelmaat voor dat een IT-organisatie een oplossing ontwikkelt die niet volledig inspeelt op de daadwerkelijke behoefte van de doelgroep. Dit euvel ontstaat wanneer IT-experts zelf conclusies trekken omtrent de problematiek die speelt binnen het onderwijs. En dát willen wij vermijden. Middel en doel moeten naadloos op elkaar aansluiten.

Hoe je dat bereikt? Door geen aannames te doen, maar te luisteren naar de doelgroep. Dat lijkt makkelijk, maar een conclusie is snel getrokken. Wanneer je niet doorvraagt, kan je bijvoorbeeld aannemen dat hét probleem van de hedendaagse docent het effectief inzetten van blended learning is. Maar eigenlijk focus je dan uitsluitend op het middel. Docenten willen de leerervaring van de student verbeteren. Dat is het ultieme doel. Blended learning is slechts een van de middelen die je kan inzetten om dit te bereiken. Alleen als je dat begrijpt, kan je een effectieve oplossing ontwikkelen.

Kers op de taart: realisatie van het winnende idee

Aan het eind van de dag kiest een jury (die grotendeels bestaat uit onderwijskundigen) het beste idee uit. Microsoft en de partner van jouw keuze zullen dit samen oppakken. Er wordt een nader te bepalen bedrag beschikbaar gesteld om de oplossing te realiseren.

Wil jij innovatie in het hoger onderwijs een stap verder brengen? Schrijf je nu in voor ons evenement!

Wanneer?

26 november 2021

Hoe laat?

13.00 — 16.30 uur

Waar?

In Lijnden (in de kerk waar Wortell gevestigd is) en online

Voor wie?

Iedereen die zich bezighoudt met onderwijs en IT-innovatie

Met wie?

Microsoft, Wortell, Work21, 1uur.nu

Meer lezen of aanmelden? Hier vind je alle informatie.  

Laatste nieuws