Digitalisering in het onderwijs

Net als werkend Nederland is ook het onderwijs de afgelopen maanden in een digitale stroomversnelling gekomen. Dit wordt echter niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Zo demonstreerden studenten begin oktober 2020 op het Amsterdamse Museumplein voor meer fysiek onderwijs. Ook docenten worstelen met digitaal lesgeven en tóch zijn er talloze manieren waarop digitalisering het onderwijs kan helpen.

Voordelen digitalisering

Van primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs tot het hoger onderwijs, ze kennen allemaal hun eigen uitdagingen waar digitale middelen een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Of het nu gaat om het lesgeven zelf, om de logistiek of om het onderling samenwerken, digitalisering binnen het onderwijs biedt – naast uitdagingen – ook enorm veel kansen. Tijdens het lesgeven op afstand is het voornamelijk belangrijk dat docenten en studenten de technologie goed kunnen gebruiken en goed nagedacht wordt over hoe de stof online overkomt. Maar denk bij digitalisering ook eens aan het maken van de vaak complexe roosters of het bijhouden van ongeoorloofde afwezigheid.  Door de wereld van Microsoft365 goed aan te laten sluiten bij onderwijsspecifieke applicaties kan het onderwijs veel voordeel halen. Als je maar creatief nadenkt en je zorgen over de eventuele negatieve effecten van digitalisering in het onderwijs plaats laat maken voor nieuwsgierigheid.

Er kan zoveel meer

Soms zitten we een beetje vastgeroest in bepaalde denkwijzen. Neem het fenomeen stage lopen. Traditioneel gezien pakt een leerling ’s ochtends de fiets of de trein, en gaat naar zijn stageadres om daar een dag stage te lopen. Als je op die wijze blijft denken, is het logisch dat mbo’ers en Hbo’ers moeite hebben een stageplek te bemachtigen. Onze minister van Onderwijs roept, samen met de voorzitter ondernemersorganisatie MKB-Nederland, scholen en bedrijven op om via creatieve oplossingen toch zoveel mogelijk stages mogelijk te maken. Daarbij blijft men helaas steken bij oplossingen als het delen van stageplekken of het zoeken van een stageplek in een andere branche dan waar de leerling voor leert. Wij zijn ervan overtuigd dat er ook online heel veel opgelost kan worden. Daarbij kun je denken aan een volledig online stageperiode, maar ook aan een hybride vorm, waarbij studenten één of twee dagen fysiek op kantoor zijn, om taken uit te voeren die simpelweg online niet mogelijk zijn.

Denk met ons mee!

Ben jij docent, onderwijskundige of IT’er en wil jij meedenken over innovatie in het onderwijs? Meld je dan nu aan voor de innovatiemiddag “Samen dromen, samen bouwen aan de toekomst van het onderwijs”. Wij geloven dat digitalisering legio kansen met zich meebrengt voor het onderwijs, als je maar even de traditionele manier van werken los kunt laten en je fantasie de vrije loop kunt laten. Deze middag wordt het onderwijsveld, de techniek en alles wat daartussenin zit in verbinding gebracht om samen de fantasie de vrije loop te laten. Dit hybride evenement vindt plaats op vrijdag 26 november van 13.00 – 17.00 uur. 


Meer lezen of aanmelden? Hier vind je alle informatie.  

Laatste nieuws