Na coronadip stijgt het aantal buitenlandse studenten weer

ROTTERDAM - Na een coronadip stijgt het aantal aanvragen voor studievergunningen door studenten buiten de EU weer. Hierover bericht het AD vandaag op basis van gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Maar vanwege de coronaregels is het nog altijd moeilijk om op de universiteiten fysiek college te volgen.

Vandaag begint het nieuwe academisch jaar. De IND meldt dat de jaarlijkse groei van studenten van buiten de EU op 10% zit. Dat is op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie. De stijging valt deels te verklaren doordat Britse studenten sinds de Brexit ook een vergunning moeten aanvragen.

In 2020 daalde het aantal aanvragen voor studievergunningen met 40%. Dit jaar zijn er in juli al 15.110 aanvragen gedaan, dat zijn er meer dan in het hele voorgaande jaar totaal (12.310).

Het gaat vooral om aanvragen van studenten uit China, India, de Verenigde Staten, Turkije en Indonesië. Bijna alle aanvragen zijn gehonoreerd. Volgens Nuffic, een Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, is Economics and Business de populairste studie. Hierna volgen sociale wetenschappen, engineering en Arts and Culture.

"Nederland is geen eiland", aldus voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) tegen de krant. "Vorig jaar was het door de coronabeperkingen een relatief rustig jaar, dus het is niet onlogisch dat de aantallen nu weer stijgen. Er is een wereldwijde trend gaande dat studenten op zoek gaan naar kwalitatief goed hoger onderwijs voor relatief weinig geld."

 

Bron: AD

Laatste nieuws