Tekort aan schoolleiders loopt op

HILVERSUM - Het tekort aan schoolleiders in het basisonderwijs wordt steeds groter en zal voorlopig alleen nog maar verder groeien. Daarvoor waarschuwt Merel van Vroonhoven, die door minister Slob is aangesteld als onafhankelijk aanjager van de aanpak van het lerarentekort. Bij het begin van het nieuwe schooljaar heeft volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) een op de twintig basisscholen geen directeur. Hierover bericht de NOS.

In veel regio's zijn daarnaast niet voldoende leerkrachten te vinden en de roosterproblemen zijn het afgelopen jaar nog groter geworden door uitval van personeel vanwege corona. Het kabinet heeft dit voorjaar 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor een Nationaal Programma Onderwijsgelden. Maar bij de besteding van dat geld zijn juist schoolleiders belangrijk. Zij moeten ervoor zorgen dat het geld zinvol wordt besteed aan het inlopen van onderwijsachterstanden.

De oorzaak van het tekort aan schoolleiders is volgens diverse onderzoeken naast een relatief laag salaris vooral dat er veel administratief werk bij komt kijken, waardoor er te weinig tijd overblijft voor het besturen en ontwikkelen van beleid. Daarnaast kampt het beroep, net als dat van leraar, met een negatief imago.

Volgens de AVS overweegt een op de vijf schoolleiders een andere baan te zoeken. Omdat er meer oudere schoolleiders met pensioen gaan dan er nieuwe schoolleiders bijkomen, zal het tekort alleen maar verder oplopen.

Laatste nieuws