Twaalf- tot zeventienjarigen kunnen tweede coronaprik twee weken vervroegen

DEN HAAG - Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen hun afspraak met twee weken versnellen en zo eerder volledig gevaccineerd worden. Dat heeft demissionair minister de Jonge (Volksgezondheid) vandaag besloten. Het besluit geldt voor jongeren die de afspraak voor hun tweede prik op 16 augustus of later hadden staan.

Op basis van de reeds ingeplande afspraken krijgen alle jongeren tot en met zeventien jaar die een afspraak voor de tweede prik op of na 16 augustus hebben staan de komende dagen een sms van de GGD, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Na ontvangst van deze sms kunnen ze bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de tweede vaccinatie telefonisch te vervroegen.

Volgens het ministerie zijn er vanaf begin augustus voldoende BioNTech/Pfizer-vaccins beschikbaar om dit mogelijk te maken. Er zijn volgens het ministerie op dit moment meer prikslots beschikbaar dan dat er afspraken staan ingepland.

De minister hoopt dat het versneld vaccineren van jongeren een betere start van het volgende schooljaar mogelijk maakt. "Niemand wil terug naar alle beperkingen die we nu achter ons hebben kunnen laten. Juist daarom is vaccineren in het belang van jongeren zelf. Door de tweede prik te versnellen, kunnen we klaar zijn voor het nieuwe schooljaar."

De Jonge meldde dinsdag dat de periode tussen twee vaccinaties voor jongeren onder de 18 jaar kon worden verkort naar drie weken.

Laatste nieuws