Til je school naar een hoger niveau door een goede projectcyclus

21-07 06:03 | bron: Schoolmonitor.nl

HEERENVEEN - Herken je dat? Heel veel goede ideeën om je school naar een hoger niveau te tillen, maar door de waan van de dag blijft het vaak bij plannen. Zo veel te doen en te weinig uren in een dag om alles uit te voeren. Lange to do lijstjes met dagelijkse werkzaamheden en de grotere projecten die betere werkprocessen en kwaliteitsverbetering in de school moeten brengen stranden halverwege of worden niet goed afgerond. Maar je bent de hele dag druk met van alles en je collega’s hebben ook altijd genoeg te doen. Dus ondanks dat iedereen hard aan het werk is, wordt de berg met ideeën, projecten en plannen nauwelijks kleiner.

Er moet iets gebeuren! Je hebt behoefte aan houvast en structuur, maar je wilt jezelf en je collega’s wel de vrijheid blijven geven om volgens hun eigen aanpak en inzicht te kunnen werken. Schoolmonitor helpt je om niet in je school te werken, maar juist aan je school te werken. Om je ideeën voor een betere school om te zetten naar behapbare en realistisch uit te voeren projecten. De projectcyclus in Schoolmonitor werkt zo!

Tijd voor structuur, creëer projecten

Je start met het sorteren van de grote berg aan ideeën en plannen. Je groepeert en creëert verschillende projecten. Het ene project is omvangrijker dan de andere en je geeft de projecten een label. Ontwikkel je compleet iets nieuws binnen je project? Wil je een nieuwe manier van werken implementeren? Ga je juist een huidig proces verbeteren of ligt het doel voornamelijk bij het borgen van bestaande kennis?

Door het beantwoorden van een aantal basisvragen (SMART) schrijf je het plan. Dit is je fundament. Je creëert een solide basis zodat je het project inclusief kaders en verwachtingen kunt overdragen aan een projectverantwoordelijke. Binnen je team heb je mensen met eigen expertise. Deze mensen worden de projectverantwoordelijken van de projecten; de kartrekkers. Je bespreekt het plan en ze gaan aan de slag.

De volgende stap; milestones

De kartrekkers verfijnen het projectplan en creëren milestones (ook wel projecttaken genoemd). Dit is een volgende verdiepingsslag. Welke onderdelen zijn er wanneer nodig om het einddoel voor elkaar te krijgen?

Ze plaatsen deze milestones op maandniveau, selecteren een uitvoerende persoon of groep en kunnen hier indicatoren aanhangen om inzicht te krijgen in budget, uren of storypoints. Zo is per maand duidelijk wat er moet gebeuren en is de voortang ook per maand inzichtelijk.

Tijd voor actie(s)!

Per maand worden de milestones opgedeeld in Do’s. Deze acties bespreekt de projectverantwoordelijke met het team en samen pakken ze de acties op. Door te scrummen is er overzicht in openstaande, actieve en afgeronde taken en geef je verantwoordelijkheid en vertrouwen aan je team.

Zijn de taken van deze maand klaar, dan maak je direct een korte tussenevaluatie. Dit kan handig in 1 overzicht via de Visuele Planning in het Dashboard. Zijn alle milestones van een project afgerond? Maak dan een eindevaluatie en activeer de borgingstaken. Borgingstaken zijn reminders om de opbrengst die je uit dit project gehaald hebt, up-to-date te houden in de komende jaren. Je project is afgerond, geborgd en alle voortgang is gedurende het gehele project automatisch opgenomen in je jaarverslag.

Met deze projectcyclus in Schoolmonitor zorg je dat je op een gestructureerde en motiverende manier je ideeën omzet naar realiseerbare projecten en je samen werkt aan het verbeteren van je school.

Heb je vragen over de projectcyclus in Schoolmonitor? Laat het ons weten. Werk je nog niet met Schoolmonitor en wil je dit vrijblijvend uitproberen? Ga naar Schoolmonitor.nl en vraag een gratis demo aan!

 

Bron: Schoolmonitor - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
30 jul 3 tips voor VR en AR in het onderwijs
30 jul Taken van vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs
30 jul Openbare appstore op je digibord: vriend of vijand?
30 jul Goed leiderschap is cruciaal voor iedere organisatie
29 jul Aob: Zonder vast contract verlaten leraren voorgezet onderwijs sneller
29 jul Het NPO als bestuur gestructureerd oppakken
28 jul Leerwerkplaats Albeda College en Roompot succes, samenwerking verlengd
28 jul Studentenreisproduct binnenkort ook in te zetten op treinlijn naar Duitse stad Gronau
28 jul RobotWise laat op meerdere zomerscholen ruim 700 leerlingen kennismaken met technologie
28 jul Hogeschool Utrecht gebruikt Coachview voor het non-degree onderwijs
27 jul Universiteiten willen hoe dan ook volledig open
27 jul Rechtbank Rotterdam voert nieuwe werkwijze huiselijk geweld zaken in
27 jul Leraren: verplicht zittend plassen op school
26 jul Twaalf- tot zeventienjarigen kunnen tweede coronaprik twee weken vervroegen
26 jul Inhaalprogramma’s voorschoolse educatie nu in alle weken dit jaar mogelijk
26 jul Aanbestedende diensten - moet een school aanbesteden of niet?
26 jul C-Academy: inspiratie en ondersteuning op het gebied van techniekonderwijs
23 jul Al bij vier maanden tekenen verschillen tussen armere en rijkere kinderen zich af
23 jul Brabant: 10 miljoen voor broedplaatsen waar onderwijs en onderzoek samenkomen
23 jul Tweede landelijke stakingsdag Kinderopvang op 14 september
23 jul Werkt jouw team al met Story Points?
22 jul GGD Haaglanden: ‘Als jongeren zich nu laten vaccineren, zijn ze na de vakantie beschermd’
22 jul Simulaties, virtuele werelden en hologrammen: zit er een onderwijsrevolutie aan te komen?
22 jul Blog Tom Harmsen: Het komt voor de bakker
22 jul Het Perspectieffonds: jongeren schuldenvrij, met tegenprestatie
Poll
Kinderen vanaf 12 jaar moeten gevaccineerd worden
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?