Nog lang niet alle universiteiten hebben onafhankelijke ombudsman in dienst

HILVERSUM - Alle 14 Nederlandse universiteiten moeten sinds 1 juli een onafhankelijke ombudsman in dienst hebben, maar bij nog niet eens de helft is er momenteel een ombudsman actief. De ombudsman moet universiteiten helpen om wangedrag als intimidatie, gesjoemel of racisme tegen te gaan. Acht van de veertien universiteiten zijn nog op zoek naar een passend persoon voor de functie, aldus de Vereniging van Universiteiten (VSNU) tegen de NOS. 

Veertig procent van de promoverende studenten ervaart wangedrag door een promotor. Ze komen ermee in conflict, voelen zich gepest of buitengesloten. Daarnaast zijn er zaken waar seksisme, racisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag de hoofdrol speelden, aldus de NOS die ervaringen van ongeveer vierhonderd promovendi verzamelde.

Jonge wetenschappers krijgen een burn-out of depressie door hun ervaringen met promotors. Daarnaast is een onveilig werkklimaat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de wetenschap, aldus het Promovendi Netwerk. “Er worden bijvoorbeeld fouten verzwegen, of er staan auteurs op artikelen die daar niet horen, puur omdat die wetenschappers een publicatiedruk voelen”, aldus Rosanne Anholt van het netwerk. “Jonge wetenschappers worden zo de wetenschap uitgejaagd.”

 

Bron: NOS

Laatste nieuws