Zorgen om slechte ventilatie op scholen nu frisse lucht basismaatregel is

UTRECHT - De AOb is gefrustreerd over de stand van zaken omtrent ventilatie op veel scholen. Volgens hoofdbestuurder VO Kim van Strien is dat op veel scholen nog niet goed geregeld. Wanneer de scholen na de zomervakantie weer opengaan, kunnen de deuren waarschijnlijk nog tegen elkaar worden opengezet, maar als het straks kouder is hebben veel scholen een probleem. Hierover bericht NPO Radio 1. 

Van Strien benadrukt dat er ook veel scholen zijn die de zaken wel op orde hebben of waar er bijvoorbeeld co2-meters en betere apparatuur is aangeschaft. Maar op flink wat andere scholen is het onbekend wat de stand van zaken is. “Dat is wel heel zorgelijk, omdat het dus een standaard regel wordt.”

Daarnaast maakt van Strien zich zorgen over de docenten en dan met name vanwege het stijgende aantal besmettingen. De huidige maatregelen stellen dat anderhalve meter afstand houden tussen leerlingen niet meer nodig is, maar leerlingen en docenten moeten nog wel afstand houden. En dat blijkt vaak lastig. Van Strien noemt het een zorgelijke situatie. En ziet dat haar collega’s in het onderwijs er hetzelfde over denken. Een groep docenten vreest voor opening van de scholen na de vakantie.

Het idee om grootschalig te testen om de Delta-variant van het coronavirus buiten de deur te houden, ziet Van Strien niet zitten. Scholen kregen eerder in grote hoeveelheden sneltesten toegestuurd en uiteindelijk zijn er maar weinig van gebruikt. Van scholieren kun je niet vragen om twee keer per week te testen, aldus van Strien.

Teststraten op scholen vindt de hoofdbestuurder van AOb ook te verplichtend. Daarnaast mogen scholen hun leerlingen niet naar de uitslag vragen. Van Strien vindt dat er dan te veel gevraagd wordt van scholen, die het het afgelopen jaar al zwaar genoeg hebben gehad.

Laatste nieuws