1 op 10 Nederlandse studentes had volgens Amnesty seks zonder haar instemming

AMSTERDAM - Van de vrouwelijke studenten in Nederland heeft 11% tijdens de studie seks gehad zonder dat zij daarmee instemden. Bij mannen gaat dat om 1%, aldus Amnesty International vandaag op basis van onderzoek door I&O Research.

Ruim duizend Nederlandssprekende hbo- en wo-studenten kregen in het onderzoek de vraag voorgelegd of zij weleens seksueel contact hadden gehad zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder te checken of de ander het wel wilde.

In 10% van de gevallen werden slachtoffers met fysiek geweld gedwongen tot seks. Ruim de helft van de slachtoffers beschouwde de seks zonder instemming niet als verkrachting. Velen vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich medeverantwoordelijk.

Verkrachting is strafbaar als er sprake is van dwang, geweld of bedreiging. Vorig jaar kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een aangescherpt wetsvoorstel. Herin staat dat verkrachting strafbaar moet zijn als de een wist dat de ander geen seks wilde, maar toch doorzette.

Amnesty gaat met universiteiten en hogescholen het gesprek aan over hoe zij studenten betere bescherming kunnen bieden tegen seksueel geweld.

Volgens Amnesty moeten hogeronderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van studenten. Uit het onderzoek blijkt dat circa 60% van de ondervraagde studenten niet weet waar ze hulp kunnen krijgen na een verkrachting.

 

Bron: ANP

 

Laatste nieuws