Blog Maikel van den Bosch: Transponeren van het denken

10-06 06:03 | bron: Onderwijsland.com

ELST - Misschien heb je deze functie van Excel wel eens gebruikt: TRANSPONEREN(). Met deze functie kun je snel van gegevens die in kolommen staan wisselen naar rijen, of omgekeerd.

Deze blog gaat natuurlijk niet specifiek over deze Excel-functie, maar ‘transponeren’ is wat mij betreft een mooi synoniem voor de verandering van denken die organisaties helpt om de bedrijfsvoering te verbeteren.

De vrijheid die schoolinstellingen -na invoering van de lumpsum in alle onderwijssectoren- hebben gekregen om hun eigen beleid te bepalen, heeft geleid tot een enorme groei van de ondersteunende organisaties. Meer vrijheid behoeft meer planning, sturing en controle. Processen zijn daardoor complexer geworden en de ondersteunende afdelingen zijn gegroeid. Wanneer organisaties groeien ontstaat vaak in de slipstream daarvan een behoefte aan professionalisering. Werkzaamheden worden dan samengevoegd tot functionele gebieden of afdelingen, die elk voor een bepaald specialisme staan.

Ook in het onderwijs heeft deze ontwikkeling bij veel instellingen plaatsgevonden. De professionaliseringsgroei die de sector -mede ingegeven door het beleid van de overheid- nastreeft heeft de vraag naar specialistische ondersteuning laten toenemen. Veel schoolorganisaties hebben de keuze gemaakt om deze ondersteuning te faciliteren met een groter serviceapparaat in de vorm van gespecialiseerde stafafdelingen op het stafbureau, zoals HRM, ICT, Huisvesting, etc.

Het nadeel van deze manier van functioneel organiseren is dat er zo ‘kolommen’ in de organisatie ontstaan. Deze ‘kolommen’ kijken, spreken en handelen in de praktijk vaak vooral vanuit hun eigen specialisme. Ze hebben een vanuit het specialisme goedbedoelde maar gekleurde mening over de prioriteiten en de werkzaamheden. De aandacht van de specialisten in de ‘kolom’ is vaak intern gericht; op de eigen discipline en doorspekt met details. Dat kan natuurlijk als voordeel gezien worden, omdat het vanuit het perspectief van de ‘kolom’ leidt tot hogere kwaliteit en hogere productiviteit. Dat gegeven geeft niet zelden onterecht het gevoel van een optimaal werkende bedrijfsvoering bij de stakeholders die dichtbij de kolom staan. Er werken immers mensen met een behoorlijke track-record en die weten heus wel waar het over gaat. Bestuurders zijn blij dat ze zelf niet aan de ingewikkelde materie worden blootgesteld en hebben flink geïnvesteerd in deze vakspecialisten.

Belangrijke stakeholders die wat verderaf staan, zoals de leerlingen en ouders, hebben hier veel minder mee. En terecht. Zij zijn namelijk geen afnemer van specialistische eindproducten van de individuele ‘kolommen’ zoals de financiële kwartaalrapportage, verzuimkengetallen, nieuwbouwplannen of specialistische details. Zij zijn geïnteresseerd in de dienst die de organisatie als geheel levert: de kwaliteit van het onderwijs voor onze kinderen. Omdat kinderen (en hun ouders/verzorgers) alleen kunnen kijken naar en oordelen op de gezamenlijke uitkomst van de onderwijsorganisatie, loont het wanneer er in de organisatie ook integraal gekeken worden naar de effecten van de individuele bijdragen op dit integrale eindresultaat. Integrale focus op het ultieme kwaliteitsdoel van de onderwijsorganisatie. Je werkt uiteindelijk immers voor je afnemers en niet voor eer en glorie van specialistische afdelingen en of ‘Den Haag’.

Even terug naar het ‘transponeren’. Mijn advies: ‘Transponeer’ voor een optimale bedrijfsvoering het denken in de organisatie van ‘in specialistische kolommen’ naar denken in ‘integrale rijen met complementerende processen’. Werk vanuit dat perspectief en ontdek, door de integrale kijk, de echte toegevoegde waarden van de onderdelen in de bedrijfsvoeringketen voor de kwaliteit van het onderwijs. Want zo stelt een collega van mij regelmatig: ‘Als je vanuit je werkzaamheden niet de lijn kunt trekken naar de goede kwaliteitsdefinitie van ‘Het beste onderwijs voor ieder kind’, stop er dan mee. Daarmee heeft hij het mij betreft bij het rechte eind.

 

Door: Maikel van den Bosch

Bron: Merces - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
11 jun Leijten wil onderzoek naar mogelijke meineed toeslagenaffaire
11 jun Lagere vergoedingen voor schoolfruitleveranciers tussen 2021 en 2023
11 jun Hogescholen breiden pilots pabo-specialisaties verder uit
11 jun Prinses Amalia cum laude geslaagd voor eindexamen vwo
11 jun Taken van vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs
11 jun Versla de Microsoft Teams struggles met deze 9 tips
10 jun Zorgen bij leerkrachten over zomerdip basisschoolleerlingen
10 jun Leerlingen basisschool en vmbo zitten voor een dag op stoel van topbestuurders
10 jun Vandaag krijgen eerste middelbare scholieren examenuitslag
10 jun SER adviseert ook niet-werkende ouders kinderopvangtoeslag te geven
10 jun Leerlingen van wie examens zijn zoekgeraakt hoeven geen herexamen te doen
10 jun 3 tips voor VR en AR in het onderwijs
10 jun Prowise lanceert 13e game voor bewegend leren
10 jun Blog Maikel van den Bosch: Transponeren van het denken
09 jun Kabinet neemt advies over: tieners met medisch risico krijgen coronavaccin
09 jun AOb: 'Te weinig leerkrachten om alle achterstanden weg te werken'
09 jun PostNL: examenpost van twaalf scholen vertraagd of zoek
09 jun 1 op 10 Nederlandse studentes had volgens Amnesty seks zonder haar instemming
09 jun Gewichtstoename bij een op de vijf kinderen door coronacrisis
08 jun Raad voor Cultuur: cultuur op school zeker zo belangrijk als gym
08 jun Slob na kritiek: besluit herstelplan onderwijs was niet schimmig
08 jun 'Weinig animo bij student voor zelftest in het hoger onderwijs'
08 jun Blog Tom Harmsen: Het komt voor de bakker
08 jun Het geheim achter onze beste schrijfervaring tot nu toe
07 jun Onderwijsinspectie handhaaft nog niet bij scholen die niet volledig openen
Poll
Docenten moeten voorrang krijgen bij vaccinatie
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?