3 tips voor VR en AR in het onderwijs

02-08 13:59 | bron: Onderwijsland.com

EINDHOVEN - Globalisering, internationalisering, digitalisering en personalisering zijn serieuze trends die elk aspect van onze samenleving transformeren. Ook het hoger onderwijs. De studenten van nu? Dat zijn de professionals van morgen. Maar zijn deze professionals wel klaar voor morgen? Voor de toekomst? Op dit moment groeien virtual reality (VR) en augmented reality (AR) ontzettend hard. Deze technologieën hebben in het bedrijfsleven al flink wat veranderingen teweeggebracht en nu duiken VR en AR ook steeds vaker op in het hoger onderwijs.

VR en AR in het kort

Met virtual reality laat je jouw studenten op afstand kennismaken met labfaciliteiten, je traint studenten geneeskunde virtueel door chirurgische ingrepen te simuleren, je laat rechtenstudenten pleiten in een virtuele rechtbank of je stuurt studenten archeologie virtueel naar een opgraving om ervaring op te doen. Je studenten wanen zich echt in een andere wereld. Met augemented reality haal je die virtuele rechtbank of opgraving naar de ruimte waar jij en je studenten op dat moment zijn. In de collegezaal bijvoorbeeld.

Waarom VR en AR in het onderwijs?

Is het wel effectief? VR en AR in het hoger onderwijs, willen we dat wel? Ja, dat wil je absoluut. Het blijkt namelijk dat de stof veel beter blijft hangen bij je studenten als je gebruik maakt van VR en AR tijdens je colleges. Geen saaie colleges en dikke boeken meer. Je studenten kunnen met de VR- en AR-oplossingen hun ideeën visualiseren. Ze nemen daardoor veel sneller en efficiënter de stof tot zich. Je studenten zijn daarnaast veel meer betrokken bij de les en VR en AR stimuleert actief leren.

VR en AR is een uitdaging

Weet je niet waar je moet beginnen? Weet je niet of dit wel past bij de huidige colleges? En al die technische aspecten, hoe werkt dat dan? VR en AR in het onderwijs is inderdaad een uitdaging. Maar het opent letterlijk nieuwe (virtuele) werelden. Maar wat heb je nodig en wat kan je er allemaal mee?

1. VR-brillen

Wel zo handig natuurlijk. Op dit moment verschijnen er steeds meer VR-brillen op de markt. Maar inmiddels bestaan er ook VR-billen van karton. Het is een simpel doosje met lenzen waar je studenten hun mobiele telefoon in kunnen stoppen.

2. Wat is interessant?

Ga met je studenten in gesprek. Wat zien ze? Wat ervaren ze tijdens de colleges? Bekijk samen hoe het gaat en wat er beter kan. Check zelf ook de inhoud van je colleges. Zijn er raakvlakken met de inhoud van jouw colleges en wat je studenten zeggen over wat te zien en ervaren? Bingo! Breng dit samen en combineer dat met een VR-ervaring.

3. Aan de slag

VR en AR zijn op dit moment erg nieuw en alle (mogelijke) problemen met de technieken zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Maar de mogelijkheden van VR en AR in het onderwijs zijn eindeloos. En één ding is zeker. Je brengt de collegezaal tot leven met virtual reality en augmented reality. Verken samen met je studenten de mogelijkheden. Inspireer elkaar. En achterhaal samen wat de eventuele risico’s en valkuilen zijn. Wij hebben al een aantal toepassingen voor je op een rijtje gezet, zodat jij meteen kan beginnen.

NASA Visualization Explorer: Zie de aarde zoals je de aarde nog nooit gezien hebt. De NASA Visualization Explorer bevat visualisaties, animaties en beelden van de zon en het heelal. Perfect voor de astronoom in wording!

The mechanism of hearing: Geneeskunde student? Ontdek en leer alles over oor anatomie met interactieve 3D-animaties.

Acropolis interactive 3D: Je studenten archeologie virtueel naar opgravingen sturen? Of eerst de geschiedenis verkennen? Akropolis is het beroemdste bouwwerk ter wereld! Verken samen met je studenten de bezienswaardigheden, de bouwwerken en gebeurtenissen met interactieve 3D-scènes.

Wil je een extra touch toevoegen aan de VR of AR ervaringen? Samen met de magie van een CTOUCH Riva touchscreen komt werkelijk álles tot leven. Op de CTOUCH Riva staan standaard VR apps, maar zelf kan je nog meer van deze apps toevoegen. Geen inspiratieloze lessen meer. Wanneer start jouw VR avontuur?

Ontdek onze CTOUCH Riva

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
08 aug Redactie Onderwijsland.com gesloten van 8 t/m 19 augustus
05 aug Student mag niet bij voorbaat worden uitgesloten van energietoeslag
05 aug Startende docenten in Veghel kunnen straks met spoed in flexwoning
05 aug Branche onderzoekt kinderarbeid bij leveranciers kinderopvang
05 aug RUG wil minder internationale studenten toelaten, maar weet niet hoe
05 aug HAN zet verwarming tussen half september en eind mei 1 graad lager
05 aug Gegarandeerde printoplossing binnen Prowise GO!
04 aug Drinkwaterverbruik door schoolvakanties lager dan gebruikelijk
04 aug Nieuwe basisscholen hebben steun nodig van ouders in lege nieuwbouwwijken
04 aug Middelbare scholen in Kesteren ontvangen 7.700 euro subsidie
04 aug Leraren krijgen voorrang in gemeente Den Haag bij het vinden van woning
04 aug Whitepaper: Veilig leren en werken in een digitale leeromgeving
03 aug Oekra├»ense kinderen gaan Nederlands onderwijs volgen in Son en Breugel
03 aug Wat zijn bachelor, master en associate degree in het hoger onderwijs?
03 aug Basisschool Het Laerhof omarmt innovatie volledig
03 aug Met feedback van leerlingen je lessen verbeteren
03 aug Decentraal inkopen en aanbesteden
02 aug Amsterdams corps krijgt noodbestuur en staat inschrijven nieuwe leden weer toe
02 aug 3 tips voor VR en AR in het onderwijs
02 aug Pensioenexpert: inflatie niet bij te houden voor pensioenfondsen
02 aug Zes basisscholen in Rotterdam krijgen subsidie voor groenblauw plein
02 aug Uit welke mbo-opleidingen kun je kiezen?
02 aug CvB Haagse Hogeschool biedt excuses aan voor niet-inclusieve vacaturetekst
02 aug 5 voordelen van USB-C op jouw touchscreen
01 aug 'Onnodig veel leerlingen naar het speciaal onderwijs'
Poll
De werkdruk in het onderwijs is te groot
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?