3 tips voor VR en AR in het onderwijs

30-07 13:01 | bron: Onderwijsland.com

EINDHOVEN - Globalisering, internationalisering, digitalisering en personalisering zijn serieuze trends die elk aspect van onze samenleving transformeren. Ook het hoger onderwijs. De studenten van nu? Dat zijn de professionals van morgen. Maar zijn deze professionals wel klaar voor morgen? Voor de toekomst? Op dit moment groeien virtual reality (VR) en augmented reality (AR) ontzettend hard. Deze technologieën hebben in het bedrijfsleven al flink wat veranderingen teweeggebracht en nu duiken VR en AR ook steeds vaker op in het hoger onderwijs.

VR en AR in het kort

Met virtual reality laat je jouw studenten op afstand kennismaken met labfaciliteiten, je traint studenten geneeskunde virtueel door chirurgische ingrepen te simuleren, je laat rechtenstudenten pleiten in een virtuele rechtbank of je stuurt studenten archeologie virtueel naar een opgraving om ervaring op te doen. Je studenten wanen zich echt in een andere wereld. Met augemented reality haal je die virtuele rechtbank of opgraving naar de ruimte waar jij en je studenten op dat moment zijn. In de collegezaal bijvoorbeeld.

Waarom VR en AR in het onderwijs?

Is het wel effectief? VR en AR in het hoger onderwijs, willen we dat wel? Ja, dat wil je absoluut. Het blijkt namelijk dat de stof veel beter blijft hangen bij je studenten als je gebruik maakt van VR en AR tijdens je colleges. Geen saaie colleges en dikke boeken meer. Je studenten kunnen met de VR- en AR-oplossingen hun ideeën visualiseren. Ze nemen daardoor veel sneller en efficiënter de stof tot zich. Je studenten zijn daarnaast veel meer betrokken bij de les en VR en AR stimuleert actief leren.

VR en AR is een uitdaging

Weet je niet waar je moet beginnen? Weet je niet of dit wel past bij de huidige colleges? En al die technische aspecten, hoe werkt dat dan? VR en AR in het onderwijs is inderdaad een uitdaging. Maar het opent letterlijk nieuwe (virtuele) werelden. Maar wat heb je nodig en wat kan je er allemaal mee?

1. VR-brillen

Wel zo handig natuurlijk. Op dit moment verschijnen er steeds meer VR-brillen op de markt. Maar inmiddels bestaan er ook VR-billen van karton. Het is een simpel doosje met lenzen waar je studenten hun mobiele telefoon in kunnen stoppen.

2. Wat is interessant?

Ga met je studenten in gesprek. Wat zien ze? Wat ervaren ze tijdens de colleges? Bekijk samen hoe het gaat en wat er beter kan. Check zelf ook de inhoud van je colleges. Zijn er raakvlakken met de inhoud van jouw colleges en wat je studenten zeggen over wat te zien en ervaren? Bingo! Breng dit samen en combineer dat met een VR-ervaring.

3. Aan de slag

VR en AR zijn op dit moment erg nieuw en alle (mogelijke) problemen met de technieken zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Maar de mogelijkheden van VR en AR in het onderwijs zijn eindeloos. En één ding is zeker. Je brengt de collegezaal tot leven met virtual reality en augmented reality. Verken samen met je studenten de mogelijkheden. Inspireer elkaar. En achterhaal samen wat de eventuele risico’s en valkuilen zijn. Wij hebben al een aantal toepassingen voor je op een rijtje gezet, zodat jij meteen kan beginnen.

NASA Visualization Explorer: Zie de aarde zoals je de aarde nog nooit gezien hebt. De NASA Visualization Explorer bevat visualisaties, animaties en beelden van de zon en het heelal. Perfect voor de astronoom in wording!

The mechanism of hearing: Geneeskunde student? Ontdek en leer alles over oor anatomie met interactieve 3D-animaties.

Acropolis interactive 3D: Je studenten archeologie virtueel naar opgravingen sturen? Of eerst de geschiedenis verkennen? Akropolis is het beroemdste bouwwerk ter wereld! Verken samen met je studenten de bezienswaardigheden, de bouwwerken en gebeurtenissen met interactieve 3D-scènes.

Wil je een extra touch toevoegen aan de VR of AR ervaringen? Samen met de magie van een CTOUCH Riva touchscreen komt werkelijk álles tot leven. Op de CTOUCH Riva staan standaard VR apps, maar zelf kan je nog meer van deze apps toevoegen. Geen inspiratieloze lessen meer. Wanneer start jouw VR avontuur?

Ontdek onze CTOUCH Riva

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 sep Tekort aan leraren in basis- en voortgezet onderwijs, student staat voor de klas
21 sep CTOUCH & TrilbyTV: de perfecte match voor communicatie in het onderwijs
21 sep Salarisverwerking: de pijn zit altijd in de details - en de winst dus ook
20 sep Minder uitval onder startende leraren in primair onderwijs
20 sep Niet meer hele klassen naar huis in basisonderwijs als één kind besmet is
20 sep Gomarus scholen door OM onderzocht vanwege discriminatie om geaardheid
20 sep Klaar om innovatie in het hoger onderwijs te realiseren? Mis dit evenement dan niet!
20 sep Blog Tom Harmsen: Het komt voor de bakker
20 sep CBS: onbenut arbeidspotentieel terug op niveau van 2019
17 sep Onderzoek naar bijzondere bekostiging in primair- en speciaal onderwijs
17 sep 50 kinderen door ouder ontvoerd tijdens de zomervakantie
17 sep Hogescholen komen principe-akkoord overeen voor cao 2021-2022
17 sep Wanneer mag een kind naar de basisschool?
17 sep IT-opleider Didacticum kiest voor Coachview!
16 sep Ziekteverzuim in kinderopvang stijgt het hardst
16 sep Onderzoek RIVM: sluiting van scholen minst populaire coronamaatregel
16 sep Steeds meer hbo-docenten gaan er qua salaris iets op achteruit
16 sep Exclusief event ‘De regie over jouw werkplezier’ met speciale gast Paulien Knol
16 sep Slimme softwareapplicaties voor een gestroomlijnde onderwijsorganisatie
16 sep Recordaantal Nederlanders was in augustus aan het werk
15 sep Hoger onderwijs kan weer 'min of meer' normaal open en is daar erg blij om
15 sep PO-Raad blij dat straks niet de hele klas meer in quarantaine moet
15 sep Osterhaus: basisschoolkinderen moeten vaker getest worden
15 sep Per 25 september verdwijnt in mbo en hoger onderwijs maximale groepsgrootte
15 sep Steeds vaker school of opvang de oorzaak van besmetting
Poll
Kinderen vanaf 12 jaar moeten gevaccineerd worden
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?