3 tips voor VR en AR in het onderwijs

01-12 06:03 | bron: Onderwijsland.com

EINDHOVEN - Globalisering, internationalisering, digitalisering en personalisering zijn serieuze trends die elk aspect van onze samenleving transformeren. Ook het hoger onderwijs. De studenten van nu? Dat zijn de professionals van morgen. Maar zijn deze professionals wel klaar voor morgen? Voor de toekomst? Op dit moment groeien virtual reality (VR) en augmented reality (AR) ontzettend hard. Deze technologieën hebben in het bedrijfsleven al flink wat veranderingen teweeggebracht en nu duiken VR en AR ook steeds vaker op in het hoger onderwijs.

VR en AR in het kort

Met virtual reality laat je jouw studenten op afstand kennismaken met labfaciliteiten, je traint studenten geneeskunde virtueel door chirurgische ingrepen te simuleren, je laat rechtenstudenten pleiten in een virtuele rechtbank of je stuurt studenten archeologie virtueel naar een opgraving om ervaring op te doen. Je studenten wanen zich echt in een andere wereld. Met augemented reality haal je die virtuele rechtbank of opgraving naar de ruimte waar jij en je studenten op dat moment zijn. In de collegezaal bijvoorbeeld.

Waarom VR en AR in het onderwijs?

Is het wel effectief? VR en AR in het hoger onderwijs, willen we dat wel? Ja, dat wil je absoluut. Het blijkt namelijk dat de stof veel beter blijft hangen bij je studenten als je gebruik maakt van VR en AR tijdens je colleges. Geen saaie colleges en dikke boeken meer. Je studenten kunnen met de VR- en AR-oplossingen hun ideeën visualiseren. Ze nemen daardoor veel sneller en efficiënter de stof tot zich. Je studenten zijn daarnaast veel meer betrokken bij de les en VR en AR stimuleert actief leren.

VR en AR is een uitdaging

Weet je niet waar je moet beginnen? Weet je niet of dit wel past bij de huidige colleges? En al die technische aspecten, hoe werkt dat dan? VR en AR in het onderwijs is inderdaad een uitdaging. Maar het opent letterlijk nieuwe (virtuele) werelden. Maar wat heb je nodig en wat kan je er allemaal mee?

1. VR-brillen

Wel zo handig natuurlijk. Op dit moment verschijnen er steeds meer VR-brillen op de markt. Maar inmiddels bestaan er ook VR-billen van karton. Het is een simpel doosje met lenzen waar je studenten hun mobiele telefoon in kunnen stoppen.

2. Wat is interessant?

Ga met je studenten in gesprek. Wat zien ze? Wat ervaren ze tijdens de colleges? Bekijk samen hoe het gaat en wat er beter kan. Check zelf ook de inhoud van je colleges. Zijn er raakvlakken met de inhoud van jouw colleges en wat je studenten zeggen over wat te zien en ervaren? Bingo! Breng dit samen en combineer dat met een VR-ervaring.

3. Aan de slag

VR en AR zijn op dit moment erg nieuw en alle (mogelijke) problemen met de technieken zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Maar de mogelijkheden van VR en AR in het onderwijs zijn eindeloos. En één ding is zeker. Je brengt de collegezaal tot leven met virtual reality en augmented reality. Verken samen met je studenten de mogelijkheden. Inspireer elkaar. En achterhaal samen wat de eventuele risico’s en valkuilen zijn. Wij hebben al een aantal toepassingen voor je op een rijtje gezet, zodat jij meteen kan beginnen.

NASA Visualization Explorer: Zie de aarde zoals je de aarde nog nooit gezien hebt. De NASA Visualization Explorer bevat visualisaties, animaties en beelden van de zon en het heelal. Perfect voor de astronoom in wording!

The mechanism of hearing: Geneeskunde student? Ontdek en leer alles over oor anatomie met interactieve 3D-animaties.

Acropolis interactive 3D: Je studenten archeologie virtueel naar opgravingen sturen? Of eerst de geschiedenis verkennen? Akropolis is het beroemdste bouwwerk ter wereld! Verken samen met je studenten de bezienswaardigheden, de bouwwerken en gebeurtenissen met interactieve 3D-scènes.

Wil je een extra touch toevoegen aan de VR of AR ervaringen? Samen met de magie van een CTOUCH Riva touchscreen komt werkelijk álles tot leven. Op de CTOUCH Riva staan standaard VR apps, maar zelf kan je nog meer van deze apps toevoegen. Geen inspiratieloze lessen meer. Wanneer start jouw VR avontuur?

Ontdek onze CTOUCH Riva

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 jan Boosterprik voor gezonde kinderen is eigenlijk onnodig aldus de WHO
20 jan Nieuwe 'Gids Proportionaliteit'
19 jan BNR: Zo'n 56 scholen zijn deels gesloten en zestien zijn volledig dicht
19 jan Medische mondkapjes moeten beschikbaar zijn voor onderwijspersoneel
19 jan Steeds meer schoolklassen in quarantaine: OMT buigt zich nogmaals over regels
19 jan Coronavirus verspreidt zich snel onder schoolgaande kinderen en jongeren
19 jan Bijna vier op de tien ouders laten kind niet vaccineren tegen corona
19 jan Profiteer als leerkracht elke dag van het GO-portaal
19 jan Succesvol inkopen en aanbesteden in het onderwijs (video)
18 jan Vergoeding raad van toezicht Alkmaarse scholenkoepel flink gestegen
18 jan Wijziging in quarantaineadvies protocol Kinderopvang
18 jan Minister Wiersma naar eigen basisschool voor eerste werkbezoek
18 jan Huishoudens gaan er flink op achteruit
18 jan Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt rol jeugdbescherming bij toeslagenaffaire
18 jan Kinderen van vijf tot en met elf jaar krijgen uitnodiging voor coronavaccinatie
18 jan Online open dag voor basisscholen in Amsterdam voor ouders
18 jan Maandagochtend, de wekker gaat..
17 jan Mijn diploma's ook in Engelstalig uittreksel beschikbaar bij DUO
17 jan Boekenweek 2022 naar april vanwege huidige coronasituatie
17 jan Anne Frank Stichting: onderzoek nodig naar theorie van verraad door notaris
17 jan Middelbaar- en hoger onderwijs mag vanaf vandaag weer fysiek lesgeven
17 jan Onderwijsminister Dijkgraaf: veerkracht studenten raakt op
17 jan Vaccinatie voor kinderen van vijf tot en met elf jaar
17 jan Controle in je klas met klassenmanagement in Prowise GO
14 jan 'Toename zelfdodingen jongeren komt mede door schoolsluitingen'
Poll
De werkdruk in het onderwijs is te groot
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?