OM eist celstraffen in fraudezaak Rijksuniversiteit Groningen

GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen de verdachten van de grootschalige fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen. De eisen lopen uiteen van anderhalf jaar tot vier jaar cel. 

Het OM verdenkt de (oud-)medewerkers van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen, aldus het OM in een verklaring. In totaal stonden acht verdachten voor de rechter in Almelo.

Tegen hoofdverdachte Hans G. is vier jaar onvoorwaardelijk geëist. G. was het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer bij de universiteit. Het voormalige hoofd technische beheer zou volgens het OM misbruik hebben gemaakt van zijn positie door geld en gunsten te vragen van installatie- en bouwbedrijven in ruil voor opdrachten bij de RUG. De fraude zou de RUG minimaal 1,1 miljoen euro hebben gekost, aldus het OM.

Het geld werd buiten de boeken gehouden en ging naar G., zijn vrouw, zijn zoon en schoondochter en andere betrokkenen. De fraude zou tussen 2008 en 2016 hebben plaatsgevonden. Voor zijn zoon en schoondochter regelde G. een arbeidsovereenkomst met salaris. Voor dit salaris verrichten beiden nauwelijks werk, aldus het OM.

De RUG eist het fraudebedrag terug.

Bron: ANP

Laatste nieuws