Zorgt een basisschool voor de val van premier Abe?

TOKYO - Het hoofd van de Japanse scholengemeenschap Moritomo Gakuen heeft bevestigd een donatie te hebben ontvangen van de vrouw van premier Abe. Abe ontkent alle beschuldigingen tot nu toe, maar heeft gezegd af te treden als er bewijs wordt gevonden.

Het schoolhoofd heeft de donatie van 1 miljoen yen (circa 8.300 euro) onder ede bevestigd tijdens een parlementair verhoor. "Het was een grote eer, dus ik herinner me het goed", aldus het schoolhoofd tijdens de zitting. 

Tijdens de zitting vertelde het schoolhoofd dat hij het geld kreeg in een envelop van Akie Abe, de vrouw van premier Abe. "Alsjebieft, dit is van Shinzo Abe" zei Akie Abe bij het overhandigen aldus schoolleider Kagoike. 

Schandaal

De scholengemeenschap Moritomo Gakuen speelt een belangrijke rol in een schandaal dat de populariteit van premier Abe flink schaad. Tevens zou de school door inmenging van de Abe's vrouw een stuk land ver onder de kostprijs hebben gekocht om er een basisschool op te bouwen. Ook dit is altijd door Abe ontkend.

Akie Abe zou als ere-voorzitter de school openen. Zij heeft zich nu teruggetrokken. De premier heeft altijd ontkend dat hij via zijn vrouw een miljoen yen doneerde aan de school.

Laatste nieuws